Jag gjorde det, igen! Jag besökte Socialistiskt Forum! Liksom jag gjorde 2008. Tre seminarier satt jag igenom i år – nästan i alla fall.
Socialistiskt Forum är alltså en pow-wow där en massa vänsteryttrar samlas för att åkalla förfädernas andar prata politik. Så vad sjutton gör jag där? Nog för att jag har en röd ungdom bakom mig, men nu torde det inte råda något större tvivel om vilket läger jag håller mest – eller minst – med. Är det för att bevittna en politisk freakshow?
Nja, huvudsakligen inte. Visst finns det element av det med, men mer än så är det för att det är nyttigt att ibland lyssna även på meningsmotståndare. På ett sådant här arrangemang pratar de utan att vara i en situation där de försöker fiska röster. Jag tänker mig att det borgar för bättre chanser att få veta hur de ser på tillvaron än i en hetsig valrörelse.
Det blir förstås en rätt vänstervriden bild av vänstern. Det är huvudsakligen inte kanslihushögern som frekventerar SocFo (som det får heta). Som jag rapporterade förra gången kallas S frekvent för nyliberala i de här sammanhangen. Dels finns det en poäng med det, eftersom jag ägnat en hel del tid i andra sammanhang åt att debattera med vänsteryttrar. Dels kompenserar jag en aning genom att lägga det mesta krutet på seminarier som låter någorlunda sansade, och har kända namn som deltagare. Sålunda gick jag med vett och vilje miste om en diskussion om hur nästa Ship to Gaza ska läggas upp. Efter det första seminariet såg det ut som om jag skulle missa det andra jag tänkt gå på, och jag övervägde då att slinka in på ett annat där den utomparlamentariska vänstern skulle prata om vad man skulle slå sig på härnäst. Strängt taget betyder utomparlamentariskt bara att det är något som görs utanför parlamentet, och kan till exempel vara ett soppkök. Just för det här klientelet har det dock i många fall betytt, eh, engagerade ungdomar som intresserar sig för stenkastning och slik idrott. Mot lite vad som, men helst McDonalds. Om det var sådant eller soppkök som diskuterades får jag kanske aldrig veta, för jag kom i alla fall in på mitt planerade seminarium.
Jag kan inte sammanfatta allt i en enda bloggpost. Jag börjar med den här, och så skriver jag separata poster om seminarierna jag gick på, som programmet beskrev så här:
VÄNSTERN OCH FRAMTIDEN
Ung Vänster arrangerar ett panelsamtal om läget i vänstern och tankar om hur vi tar oss framåt. Hur ska vänstersidan återerövra den politiska dagordningen? Vilka förändringar behövs och vilka är målsättningarna för en modern vänster?
Medverkande: Ida Gabrielsson, sammankallande i Vänsterpartiets framtidskommission, Aron Etzler, chefredaktör på Flamman och Ali Esbati, vänsterdebattör och analytiker vid den norska tankesmedjan Manifest Analyse, samtalsledare Elisabeth Biström, vice ordförande för Ung Vänster.
ÄR DET INTE DAGS ATT SLUTA FÖRLORA NU?
Valet är avgjort, arbetarrörelsen försvagad! De flesta andra progressiva rörelser också. På i stort alla områden – rättvisa, jämställdhet, klimatfrågor, internationell solidaritet, antirasism – riskerar utvecklingen att gå bakåt i flera år till. Vad är det som krävs för att radikala rörelser ska sluta förlora?
Medverkande: KG Westlund, LO-distriktet, Camilla Salomonsson, Gemensam välfärd, Josefin Brink, vänsterpartiet, Samuel Jarrick, klimataktion, m.fl. samtalsledare: Aron Etzler, flamman.
Arrangör: Socialistisk Debatt, CMS, och vänsterpartiet Storstockholm.
SKISS FÖR EN ÖVERGÅNG TILL EN SOCIALISTISK EKONOMI
Paul Cockshott är doktor i datavetenskap vid Glasgows universitet han har blanda annat på svenska givit ut boken Planhushållning och Direkt demokrati. Men avstamp i Clartés senaste nummer på tema socialism diskuterar Paul Cockshott skissartat om planhushållning och socialistiska samhällsmodeller.
Medverkande: Paul Cockshott, Glasgow universitet, m.fl.
Arrangör: Svenska Clartéförbundet.
måndag 29 november, 2010 kl. 22:17
Jag ser med spänning fram emot bloggposterna om dessa seminarier…
GillaGilla
måndag 29 november, 2010 kl. 22:21
Jag med! Jag hoppas bara att jag orkar och hinner skriva dem innan jag glömmer för mycket – fast jag har fem datorsidor med anteckningar att plocka från. Nå, det blir knappast i kväll, och inte i morgon heller.
GillaGilla
måndag 29 november, 2010 kl. 22:43
Åh! Jag sätter mig och väntar tålmodigt framför datorn på nästa postning.
GillaGilla
torsdag 23 december, 2010 kl. 19:51
[…] Jag har allt som allt lagt förskräckande mängder tid på att diskutera socialistisk ekonomi på minst ett nätforum där det är legio att tycka att Lenin nog var rätt hyvens ändå. Inte alla diskussioner har varit flamewars, utan jag har gjort ett par hyggligt seriösa försök att fråga ut planekonomins apostlar om hur de hade tänkt sig att det skulle fungera, rent konkret. Svaren har inte gjort mig nöjd. (Faktum är att svaren lett till för mig inte helt obetydliga insikter i varför det så ofta urartat i terror när någon försöker sig på att införa planekonomi, även om lejonparten av mina kontrahenter på forumet inte alls har det som avsikt.) Jag fick där tips om en bok, ”Planekonomi och direktdemokrati” av Paul Cockshott. Jag gav mig aldrig på att skaffa och läsa den, för… tja, diskutera på ett forum är en sak, läsa 400 sidor om ett perifert ämne som inte ens omfattas av något parti som folk faktiskt röstar på i någon utsträckning är en annan. Men när jag såg att Cockshott skulle dyka upp på SocFo så tänkte jag att det kunde vara kul att lyssna på honom och hoppas på att någon skulle ta upp ett par av de mer brännande frågorna jag har, och som ingen planapostel hittills lyckats ge mig ett svar på. Detta fick därför bli dagens tredje och sista seminarium för mig; för en bakgrund till hela dagen, se mitt första inlägg om SocFo 2010. […]
GillaGilla