Mer repriser

På ytterligare ett forum jag hänger på ibland försatte jag mig i en diskussion om huruvida Venezuelas Hugo Chávez – eller kanske snarare Hugo Chávez Venezuela – är mer bra än dålig, eller vice versa. Föga förvånande är jag inne på det senare. Jag arkiverar det väsentliga av min motivering här.

Mitt eget argument mot Chávez är att han är både antidemokrat och dålig för befolkningen.
Vad menar jag då med det? Jag får kondensera min argumentation en smula.

Med antidemokrat menar jag inte att han är diktator, för det är han inte. Men han är heller inte demokrat. Detta exemplifieras av att han gjort domstolarna till sitt politiska verktyg, kraftigt kringskär pressfriheten och använder båda dessa fenomen för att trakassera den politiska oppositionen. Detta kan man läsa om tex hos Human Rights Watch. Han håller också på och fular med valkretsar på ett osnyggt sätt, så att platserna i ~parlamentet inte återspeglar rösterna. Och vad är det här med att styra per dekret?
Rule of law och pressfrihet är grundbultar i en fungerande demokrati.

Dålig för befolkningen då?
Ja, alltså. Venezuela har varit Sydamerikas rikaste land. Det är nu inte ett av de fattigaste, men det ligger någonstans i mitten. Chávez har misslyckats med att transformera oljerikedomarna till bättre levnadsstandard, och det under lång period med höga oljepriser.
Statens ekonomi är urusel och utan bättring i sikte. Nå, statens ekonomi är en sak, men folket då? Nja. I vad som alltså varit kontinentens rikaste land hotar nu matbrist. Jag menar, wtf?
Inflationen är hög, vilket tydligen tenderar att drabba fattiga hårdare än rika.
Han har satsat en hel del på utbildning, men det senaste jag läste om det – vilket förvisso var ett par år sedan – var att Chávez program trängde undan redan existerande undervisning, att det var tungt politiserat och att några mätbara ökningar av läskunnigheten var svåra att se.
Ojämlikheten i landet, mätt med ginikoefficienten, har 2000-2009 väsentligen inte rört sig ur fläcken. I Brasilien har under samma perioden ojämlikheten minskat påtagligt.
Korruptionen frodas (ansenliga mängder lojala chavistas har plötsligt en massa flotta bilar…).
Brottslighet. Enligt de bästa inofficiella siffrorna är mordfrekvensen i Caracas högre än i Ciudad Juarez. Alltså den där mexikanska knarkkrigstaden, där det massakreras mest jämt. Caracas är såtillvida en av världens absolut farligaste städer. Det brukar inte vara fattiga som drabbas minst då.
Varför inofficiella siffror? Jo, för att Chávez har förbjudit publikation av några officiella siffror. Huh.

Mina källor för det mesta av ovanstående är The Economist. Det är en uttalat liberal tidskrift, i alla fall på ledarplats, och givetvis inget fanzine för Chávez. Men det är också en för sin saklighet mycket respekterad tidskrift.

Det handlar inte om att Chávez skulle vara ondskan inkarnerad, utan om jag tycker att han är mer dålig än bra. Och det tycker jag att han verkar vara. Man kan inte ursäkta antidemokratiskt beteende med socioekonomiska framsteg, men Chávez verkar misslyckas med båda.

Såja. Nu vet ni!

Rubriken till inlägget betyder mer än att jag återpostar något. Chávez är uppseendeväckande omhuldad på vänsterkanten – det var därför diskussionen alls kom upp. För någon med mina ideologiska glasögon är han ytterligare en autokrat på väg åt skogen både med sig själv och landet han styr. Mönstret från till exempel Mugabe känns utan svårighet igen. Nu kan man hoppas att Chávez försvinner innan det går så illa – för det är som jag skriver, han är ingen diktator. Än. Men vi har sett mönstret förut.
Det är inte som om det saknas vänsterpolitiker i Sydamerika att gilla. Brasiliens Lula da Silva har gjort mycket gott för sitt land utan några riktigt allvarliga demokratiska avsteg. Men det är som om det är någon sorts Tourettes som gör att vänsterflanken lik förbannat, med papphammarmässig säkerhet, måste satsa på de riktiga rötäggen i stället.

Like This!

Annons

%d bloggare gillar detta: