Ett skolexempel

Häromdagen nämnde jag den israeliska granatattacken som träffade en skola där en massa civilister hade sökt skydd, vilket var känt av alla stridande parter. Expressen skriver nu att Israel tar på sig attacken mot FN-skolan. En bit in i artikeln hittar man dock relevant information:

Utredare har kommit fram till att det var en missriktad granat som orsakade förödelsen, uppger nyhetsbyrån AP. Enligt israeliska uppgifter sköts granaten som försvar, mot Hamas-militanter. Sammantaget ska tre granater ha avlossats. Två av dem träffade målet – men den tredje missade enligt den israeliska armén med ungefär 30 meter

Om vi antar att rapporten är sann så hade alltså Hamas stridsställningar 30 meter från den kända civila fristaden. Sådant gör man bara om man vill visa upp egna civila förluster som propagandasegrar. Och Israel gick rakt i fällan – fast det är svårt att säga vad man annars skulle göra. Låta bli att besvara eld? Skulle inte tro det.

New York Times har en mycket intressant artikel om krigföringen från båda sidor. Det är inte en tidning känd för att vara patriotchauvinistisk. Rekommenderad läsning.

Annons

%d bloggare gillar detta: