The Usual Suspects

Bloggar påstås ofta vara snabbare än ”gammelmedia”. Det är uppenbart att det inte gäller den här. Det blir ju också svårt när mycket som skrivs är reaktioner på vad som står i tidningen. Turligt nog är det inte rekordsnabb nyhetsförmedling som är mitt syfte med det här knackandet.

Nu är det alltså dags för uppföljaren till posten där jag länkade till Göran Lyséns text om folkrätten och Gaza. Jag skrev då i kommentarerna att jag kunde få anledning att återkomma om någon skrev en liknande drapa fast med mer Hamas-perspektiv. Ungefär. Nu har det gjorts. Eller ja, det var ett tag sedan, men det är först nu jag har tid att lägga upp det.
Jag såg att Hans Corell refererats i DN. Han är tidigare rättschef i FN, och även om en FN-stämpel inte är garanti för solklar korrekthet så är han inte vilken lallare som helst.

Jag har för mig att när jag först läste artikeln så var rubriken en annan, något i stil med ”Folkrättsbrott i Gaza”. Jag ska dock inte svära på det.
När jag läser artikeln så slås jag i alla fall av hur lite konkret han har att säga mot Israel – ur ett strikt folkrättsperspektiv alltså. Han pratar om bosättningar. Men bosättningarna på Gaza är ju evakuerade, och det verkar långsökt att andraga bosättningarna på Västbanken i det här sammanhanget. Såvitt jag vet har just bosättningarna på Västbanken inte begått några krigsbrott i Gaza, och de i sig kan knappast motivera Hamas beskjutning.

En folkrättsjurist på Sipri säger:

– Svaret måste också vara proportionellt – att jämna hela Gaza med marken är ju inte proportionellt.

Det är dravel. Om Israel hade för avsikt att jämna hela Gaza med marken så hade de kunnat göra det på bra mycket kortare tid än vad de nu tar på sig och sedan gå på lunch. Är det sådana halmgubbar man måste ta till?

Däremot tas det upp en hel del exempel på hur Hamas har integrerat krigsförbrytelser i sin strategi.

I den artikeln fanns alltså inget av större värde att hämta som motbild till Lyséns utläggning.

I dag upptäckte jag att notoriskt läsvärde Per T Ohlsson skrivit på temat i Sydsvenskan. I inlägget refereras Hans Corell som tydligen uttalat sig i Ekot (här, antar jag).

Det framstod som närmast groteskt när Hans Corell, FN:s tidigare rättschef, i Ekot krävde att israeliska ledare ställs inför krigsrätt. Utan att han med ett ord berörde Hamasterrorn (7/1).

Det är faktiskt häpnadsväckande. Det är som om det bara fanns en part i konflikten. Vilket jag i och för sig sett folk hävda, men då är det lätt otillräkneliga troll lååångt ut på vänsterkanten, inte FNs tidigare rättschef.
Nej, läs Per T Ohlsson i stället. Han väjer inte för att kritisera Israels agerande (ibland håller jag med honom, ibland inte), men lyckas till skillnad från många andra hålla två tankar i huvudet.

Annons

%d bloggare gillar detta: