Fel om rätt

…och när jag ändå klagar på andra människors tänkande.
Jag brukar säga att jag är en dilettant när det kommer till rättigheter, men jag börjar undra om jag inte ska omvärdera det. Rättigheter är kanske inte min starkaste sida, men det verkar gälla många. I morse hörde jag i P1 Morgon Kurdo Baksi uttala sig om en rasistisk (möjligen nazistisk) tidning som fått presstöd. Jag känner inte alls till det fallet än, men Baksi klarade inte av att göra skillnad mellan pressfrihet och presstöd. Så, Baksi, eftersom jag utgår från att du läser det här:

Pressfrihet är en negativ rättighet. Det betyder att ingen har rätt att hindra dig från att ge ut din tidning.

Rätt till presstöd skulle vara en positiv rättighet, det vill säga att du har rätt att kräva av andra att de ska betala för din tidningsutgivning.

Om man inte håller isär de två sakerna så blir allt lätt väldigt konstigt. Om du hade gjort det i morse så hade det du ville säga antagligen varit vettigt i stället för ett förvirrat mischmasch.

Annons

%d bloggare gillar detta: