Att investera oss ur krisen…

…eller Varvspolitiken ett varv till

Jag vet att det mesta här har skrivits förut, men det verkar inte räcka med det.
Jag gillar Saab. Det är trevliga bilar. Trots att det inte alls är en bil som passar mig nu så är jag ändå lite sugen på kommande(?) 9-5. Koenigsegg som ägare vore skitroligt. Vad skulle det bli av det? Spännande!
Men.
Inom och kring bilbranschen så har det länge, långt innan finanskrisen slog till, talats om en stor överkapacitet och att flera märken/tillverkare måste döden dö. Ingen har lyckats förklara varför Saab då skulle överleva. Saab som nästan aldrig har gått plus. Det främsta argumentet tycks vara att Saab har flera nya modeller på gång. Jamendåså, det tricket har nog ingen annan tillverkare tänkt på.

Givet dessa förutsättningar så vill en tydligt alltmer desperat Koenigsegg-ledning få statlig hjälp med 30% av pengarna, enligt seglivade rykten cirka tre miljarder kronor.

Regeringen håller lyckligtvis kursen och vägrar låta sig utpressas. Den är inte perfekt, den här regeringen, men en hel del gör den ändå rätt. Socialdemokraterna däremot indikerar klart och tydligt att de tycker att Sverige ska hosta upp. Okej. Jag tillåter mig en räkneövning.

Åtminstone i en första ordningens diskussion så är det rimligt att tala om de 4000 jobben på Saab som berörs. Siffror om sekundära effekter tenderar av flera skäl att vara rejält uppblåsta. Tre miljarder spänn för 4000 jobb, det är 750000 kr per jobb. På a-kassan får man maximalt ut ca 11000 kr per månad. De här tre miljarder kronorna skulle alltså räcka för att hålla alla Saab-arbetare på a-kassenivå i nästan sex år.

Sex år!

För att S-kalkylen ska vara vettig så räknar man alltså med att Saab-arbetarna annars i snitt skulle gå utan arbete i nästan sex år. Är det troligt, om de nu är så duktiga på Saab? Och att de är duktiga, det måste S tro, för hela kalkylen bygger på att Saab tack vare de tre miljarderna inte kommer att gå omkull. Det är det inte många andra som vågar tro.

Alltså: S har gjort en kalkyl som för att gå ihop kräver att två premisser stämmer.

 1. Tre statliga miljarder kommer att rädda Saab på lång sikt.
 2. Om Saab går omkull så kommer de duktiga Saab-byggarna inte att hitta någon annan mer lönsam verksamhet att jobba med, utan de kommer att gå utan jobb i nästan sex år.

Kom ihåg den nationalekonomiska övningen när det drar ihop sig till val och S tycker att regeringen slarvar med pengarna.

Det vore verkligen roligt att ge Koenigsegg+Saab en chans, men vill du göra det, gör det med dina egna pengar, inte med andras.

Annons

2 svar to “Att investera oss ur krisen…”

 1. Novae » Blog Archive » Saab-(v)räkning Says:

  […] den här bloggen kan man läsa en uppskattning om vad det kostar att hålla SAAB vid liv och vad man skulle få loss […]

  Gilla

 2. Val: Saabverk 80 « Ape reft of his tail Says:

  […] Läs också gärna min i detaljer inaktuella men i princip fortfarande gällande utläggning om detta: Att investera oss ur krisen… […]

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: