Mer brus i medierna

Med anledning av ett smärre haveri i dagens Ny Teknik så har jag skrivit en notis till Vetenskap och Folkbildning. Förhoppningsvis kommer den upp på webben snart, men jag tar mig friheten att posta den här.
Den grundar sig på saker jag gjorde för flera år sedan och skulle ha besvär med att göra om, så jag hoppas att jag inte trampar i klaveret… lite läskigt är det alltid när man gör så.

Ny Teknik, en tidning man lätt kan tro skulle ha koll när det kommer till naturvetenskapliga utsagor, är ute och slirar för andra gången på kort tid. I nr 42/2009, den 14 oktober, har man på sida 17 en artikel om en företagare som säljer ljudkablar i det övre prissegmentet, storleksordningen 100000 kr/m. På kablarna sitter en utbuktning av trä. Ny Teknik skriver: ”Det är ett hölje som döljer en amerikansk försvarshemlighet som kallas ‘ByBee Slipstream Golden Quantum Purifiers’, ett filter utvecklat för signalspaning i ubåtar”.

Må det. Undertecknad stötte på den produkten för några år sedan. Skulle man tro hemsidan så verkade den genom att ta bort kvantbrus i signalen. Det är verkligen inte illa, eftersom kvantbruset hittills ansetts vara en fundamental begränsning. Jag håller för troligt att den som lyckas eliminera kvantbruset bör skaffa en frack och bänka sig vid telefonen när Nobelpriset i fysik ska offentliggöras. Jag försökte mig också på att beräkna hur stort kvantbruset egentligen var i en vanlig fulkabel för några kronor metern. Räknade jag konservativt så fick jag signal-/brusförhållandet till ca 180 dB. Även om jag räknat fel på en storleksordning eller två så betyder kvantbruset väldigt, väldigt lite i de här sammanhangen.

Jag skriver frack och inte lång klänning eftersom mannen bakom produkten är just en man. Jag försökte då, 2005, få lite mer information ur honom, och inte bara varför han inte offentliggjorde sin upptäckt lite bättre – ett nobelpris borde ju vara bra för affärerna, kan man tycka. Han var dock inte speciellt villig, men kunde berätta att hans kvantrenare skyddades av ett hemligt(!) amerikanskt patent. Hemlighet tycks vara ledordet här. Jack Bybee, som han heter, sägs vara fysiker men verkar trots sina omvälvande uppfinningar så sent som 2005 inte ha publicerat en enda vetenskaplig artikel, åtminstone inte någon som återfinns i de vanligaste databaserna. Hans påstådda superhemliga arbete inom USAs försvarsmakt är förstås till sin natur svårt att verifiera – inte heller här finns några spår, vilket den som vill kan tolka som att man lyckats bra med hemlighetsmakeriet. Att fundera över det realistiska i att en amerikansk försvarshemlighet döljs i det lilla trähöljet lämnas som en övning för läsaren.

Utan annan information än den som ges på hemsidan och en kort mailkonversation är det svårt att bevisa att ByBees produkt är humbug. Jag råder dock till viss återhållsamhet med inköpen. Ska man sammanfatta så påstås produkten göra häpnadsväckande saker med hjälp av banbrytande – elaka tungor skulle säga oplausibel – fysik. Upphovsmannen har tydligen inte tid att ringa Nobelkommittén, eller att för den delen sätta några som helst avtryck i den vetenskapliga världen. Det enda stöd som åberopas verkar vara subjektivt och av allt att döma helt oblindat lyssnande. Kort sagt, det låter ungefär som vilken vattenvirvlare som helst. Innan du köper, fundera på om det kanske finns andra produkter i ljudvärlden som ger mer för pengarna.

Ny Teknik då? De skrev faktiskt redan för tre år sedan om den här produkten, låt vara i en lite mer lättsam kontext. Redan då påpekade jag för dem att det sannolikt rörde sig om bondfångeri. Det var inte en slutsats de då motsatte sig. Men nu är det 2009 – nytt år, nya möjligheter?
Antagligen har man bara glömt bort 2006 års mailväxling. Det må väl vara hänt. De har fått ett nytt mail. Synd bara att man i samma veva glömde det här med kritisk granskning. Nå, det är väl inte för sent för det. Snart är det 2010. Nytt år, nya möjligheter.

Att de är ute och slirar för andra gången på kort tid syftar på denna notis.

Uppdatering
Nu har NyT lagt upp artikeln på nätet.

Uppdatering 2
Nu har notisen kommit upp hos VoF.

Annons

%d bloggare gillar detta: