Eyes off the money

På DN Debatt i dag skrivs det om en rapport som sägs visa att allmän arbetskraftsinvandring, alltså utöver att ta in experter, inte hjälper de offentliga finanserna. Det stjälper inte heller, men någon stor boost ska man tydligen inte tro på.
Det är inget fel att räkna på det, det skadar inte att ha reda på siffrorna. Bara man inte får för sig att det är hela argumentet.

Om någon vill komma till Sverige och kan försörja sig så ska hon naturligtvis få göra det. Människors fria rörlighet är något gott i sig. Om det också stärker de offentliga finanserna så kan det vara en bonus, men det är inte en nödvändig förutsättning.

Och här håller jag på att gå i min egen fälla, genom att börja rada upp varför jag ur ett svenskt nyttoperspektiv tror att det vore bra med en större allmän arbetskraftsinvandring. Men det är inte det som är poängen i den här bloggposten. Poängen är just det goda i rörligheten i sig.

Därför hoppas jag att det här inte tas till intäkt för att hejda skiftet till större öppenhet för arbetskraftsinvandring.

Annons

2 svar to “Eyes off the money”

 1. Doffe Says:

  Varför är fri rörlighet bra?

  Kan du applicera detta på kosovo och forna jugoslavien? På Isreal och Palestina?

  Betänk att FN utnämnt NORGE som världens bästa land att bo i. Undrar hur det kommer sig.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Du är lite oklar med vart du vill. Men jag tror att det blir svårt att argumentera för tex att problemen i Israel/Palestina beror på för mycket arbetskraftsinvandring.

   Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: