Med ångan uppe

När jag ändå är igång och bashar Aftonbladet.
I förra veckan hade de en löpsedel som skrek ”Så svek Maud Saab”, med underrubriken ”Aftonbladets Robert Collin: Var det ideologin – eller var det ren dumhet?”
Robert Collin är bilreporter på Aftonbladet.
I helgen kom artikeln på tal då en bekant till mig hade läst den och var måttligt imponerad. Nu har även jag läst den efter att ha snubblat över den, här är den.

Artikeln är märklig läsning. Maud Olofsson tycks i Collins ögon ha begått två huvudsakliga fel:
a) Hon kör inte själv Saab. Och det fattar ju alla, att hade hon bara gjort det så skulle Saab ha gått med vinst de senaste decennierna.
b) Hon har inte kastat tiotals miljarder på Saab, som regeringar i andra länder har gjort med sina nationalklenoder.

Ja just det. Hon förstår inte bilbranschen heller.
Och det har förvisso varit regeringens argument – regeringen är inte experter på att producera bilar. Om inte någon i bilbranschen kan få Saab att gå runt, varför skulle staten lyckas? Collin å sin sida tycks ha det lite klent med nationalekonomin. Låt oss räkna högt och anta att 10000 jobb kan försvinna om Saab helt läggs ned. Och låt oss säga att Collin, inledningsvis, vill kasta 10 miljarder på Saab. Det är en miljon kronor per jobb – utan någon som helst garanti för att jobben blir kvar någon längre tid. Det är varvspolitiken ett varv till. Collin hånar regeringen för att ha haft ”Vi måste vara rädda om skattebetalarnas pengar” som mantra. Själv är han tydligen beredd att vara väldigt generös med andras pengar. Det är ju ädelt av honom.

Det är naturligtvis tråkigt att bli av med jobbet, men trots varvsnedläggningar och utflyttad tekoindustri så är inte hela västra Sverige arbetslöst. Så kommer det inte att bli den här gången heller. Men vad vet jag, jag förstår väl inte bilbranschen. Collin har väl rätt, vi borde kasta bra pengar efter dåliga. Alla andra fyller sina hamnar med stenblock, så det borde vi också göra.

Jag har tidigare uppmärksammat Collins politiska skriverier. Sammanfattningsvis så har han vid andra tillfällen fått ur sig att

  • Det är hemskt med all religion i USA, men när han kommer till ett verkligt religiöst intolerant land, Saudiarabien, där folk med fel religion särbehandlas kraftigt, så verkar han bara tycka att det är sött
  • Han verkligen tycktes tro att man inte fick kritisera George W Bush i USA
  • Det är judelobbyns fel att man inte får säga jul i USA. Invändningar bemöts med att alla vet ju att det är judarna som bestämmer.

Han är säkert bra på att testa bilar, men vår tids största politiska tänkare är han knappast. Jag menar, tänk er en riktigt inkrökt samling dumhöger som sitter och fantiserar om hur dum vänstern är. Collin har i dessa ståndpunkter lyckats samla i stort sett alla egenskaper som man kan samla ihop i en sådan karikatyr. Ekonomisk idioti, protektionism, urspårat USA-hat, krypande för diktaturer, och lite judisk världskonspiration som krydda.

Jag återkommer till temat: Vad är det egentligen som händer på Aftonbladet? Varför släpper de fram Collin som politisk kommentator? Är det ideologin, eller är det ren dumhet?

Annons

%d bloggare gillar detta: