Oväntat genomslag för och mot årets förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning, som jag är insyltad i, har utsett Årets folkbildare och Årets förvillare. Pressmeddelande här.

Utmärkelserna brukar uppmärksammas på notisplats i tidningarna, men det här lär vara första gången som de nått löpet. Expressen basunerade igår ut att (fritt ur minnet) ”Fettdoktorn knäckt – ‘jag bara gråter'”. Det är alltså läkaren Annika Dahlqvist som har blivit årets förvillare för sitt ymniga spridande av galenskaper kring kopplingen mellan kost och sjukdomar. Antagligen är det denna artikel som löpet hänvisar till. (Hon tycks dock ha repat sig nu.)

Man kan förstås på ett rent medmänskligt sätt tycka att det är tråkigt när någon tar ett besked hårt. Det får dock inte bli ett skäl för att inte utse förvillare. Läkare har som mycket få andra ett samhälleligt förtroendekapital. Dahlqvist har utnyttjat det till att synnerligen offentligt, och synbarligen med icke ringa framgång, påstå helt tokiga saker som dessutom kan få allvarliga återverkningar på människors liv. Då får man vara beredd på att någon säger ifrån, och det är vad VoF har gjort nu. VoF är förvisso inte ensamma i sin kritik mot Dahlqvist, exempelvis har Socialstyrelsen uttryckt att om hon i sin handling som läkare följer sina ord så är det inte acceptabelt. Dahlqvist har själv valt att aktivt använda sin läkartitel på det här sättet. Det är inte synd om henne.

VoFs ordförande Hanno Essén mötte tydligen Annika Dahlqvist i TV4 Nyhetsmorgon i morse. När jag hittar en länk till inslaget så kommer den här. Hanno har en torr framtoning inte utan humor som jag är osäker på hur den går fram i tv, men ögonvittnen hävdar att det gick bra. Här är klippet. Sevärt!

Annons

%d bloggare gillar detta: