Andra utreder åt mig

Jag hade tänkt skriva något om oppositionens förslag att fasa ut jobbskatteavdraget för höginkomsttagare, och specifikt då de olyckliga marginaleffekter som detta skulle få. Jag fattade dock inte när jag skulle hinna göra det. Lyckligtvis har Ekonomistas redan skrivit om det, och med mer data på fötterna än jag hade haft.
Själv kan jag passa på att länka till den post där jag i fjärde och sista grafen visar att jobbskatteavdraget redan har skärpt progressiviteten i skatteskalan; det vill säga, beskattar höginkomsttagare relativt sett hårdare än låginkomsttagare, jämfört med läget 2006.

Det har också skrivits en del i tidningarna om Federleys turer med hyran för sin salladsbar, vilket är av visst intresse eftersom jag själv skriver om Federley ibland. Mycket av det som skrivits tycks ha varit rätt och slätt fel. Juridikbloggen reder ut begreppen.

Uppdatering
Förresten, jag glömde halva poängen visavi marginalskettehöjningen, nämligen att det skulle vara ett rejält brott mot 1990 1991 års skatteuppgörelse. Om jag minns rätt så följde den tre huvudprinciper:

  • Skattesystemet ska vara förhållandevis enkelt och överskådligt
  • Endast 15% av skattebetalarna ska betala statlig inkomstskatt
  • Alla ska få behålla minst hälften av en inkomstökning – dvs max 50% marginalskatt

Det vore förvisso inte första gången avsteg gjordes. Den förstnämnda punkten kom sig av att skattesystemet var allt annat än enkelt och överskådligt. Sedan uppgörelsen har det åter blivit mer och mer snårigt. Jobbskatteavdraget är självt ett exempel på icke enkla regler.
Att bara 15% ska betala statlig inkomstskatt har så gott som aldrig varit uppfyllt. För att uppfylla det måste man kontinuerligt flytta upp brytpunkten för statsskatt, och det har man inte varit så pigg på. När regeringen nu gjorde det för ett par år sedan var det alltså som en del av skatteuppgörelsen som S själva var med på, vilket jag gott tycker kunde påpekas när S skyller regeringen för att sänka skatten för de rika (i sig ett inte självklart påstående, då korrelationen mellan inkomst och förmögenhet i Sverige är synnerligen svag).
Max 50% marginalskatt försvann när den ”tillfälliga” (host) värnskatten infördes.

Ändå verkar oppositionens förslag vara ett ovanligt flagrant avsteg från uppgörelsen.

Annons

%d bloggare gillar detta: