We come in peace

Så, ska man tro talibanerna själva har de alltså mördat en bunt tio människor varav åtta hjälparbetande läkare.

Det är egentligen inget man borde förvånas av. Det ligger helt i linje med deras vanliga verksamhet. Däremot är jag nyfiken på en annan sak. Det saknas inte folk i Sverige som menar att man inte ska ha någon militär närvaro i Afghanistan, utan bara hålla på med konventionellt humanitärt bistånd.
Anser man att dessa mördade biståndsarbetare hade för mycket eller för lite militärt beskydd?

Om jag minns rätt gick under talibanernas tid under en miljon barn i skolan i Afghanistan. Såvitt känt var inga av dem flickor. I dag går sex miljoner barn i skolan, två miljoner av dem är flickor.

Tillgången till sjukvård i dag kan knappast beskrivas som annat än usel, men ändå långt bättre än förr. Under talibanerna fick väsentligen inga kvinnor sjukvård.

Det är förstås mest bekvämt att åka hem. I krig dör oskyldiga människor. Åker man hem kan man säga att jag har då sannerligen inte dödat någon oskyldig. Och det kan ju låta humant.
Men vem försöker man lura?

Annons

5 svar to “We come in peace”

 1. Papalagi Says:

  En bunt? Var de inte människor?

  Gilla

 2. Bulten i Bo Says:

  Om jag minns rätt gick under talibanernas tid under en miljon barn i skolan i Afghanistan. Såvitt känt var inga av dem flickor.

  Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Torbjörn Petterssoni DN:

  – Vi har fyra hundra skolor i hela Afghanistan, ingen av dessa har bränts. Vi hade också skolor under talibantiden på 90-talet, även flickskolor.

  samt

  – Vi har inget skydd av militären och har aldrig haft. Om de håller sig borta från oss så kan vi bättre göra vårt jobb.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Notera brasklappen; men oavsett detta skulle det vara intressant att veta om dessa flickskolor låg i talibankontrollerat område. Talibanerna behärskade inte hela Afghanistan. Och med tanke på att de på sistone ägnat sig åt att attackera och bränna ned skolor som hyser flickor tycks det en aning vågat att lita på att flickor skulle få gå i skola under talibanerna. Det torde i alla händelser vara svårt att argumentera för att skolgången var bättre under talibanerna.

   Det andra uttalandet kan man nog anse falla på sin egen orimlighet, i ljuset av de senaste händelserna. Och det är inte direkt någon hemlighet att talibanerna ser alla som arbetar med regeringen som legitima mål.

   Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: