Långtidsminnet och Afghanistan

Det skrivs mycket märkligheter om insatsen i Afghanistan. Det går inte att kommentera alla, men en kan jag väl ta mig an – till exempel denna på SvD Brännpunkt.
Soldater ett hinder för fredsmäklande
Jag har tidigare skrivit om att Afghanistan är ett komplicerat fall där det inte finns några lösningar som inte har allvarliga nackdelar. Det är dock ingen anledning till att som i brännpunktartikeln ignorera uppenbara och reella omständigheter. Författaren, Henrik Persson, ondgör sig över omfattande civila förluster, vilket förstås i sig är motiverat. Ingen ansats görs dock för att reda ut alternativet. Hur skulle det sett ut med talibanerna vid makten, enbart i utebliven sjukvård för kvinnor?
Han ställer sig bakom ett uttalande av Palme:
”Det går aldrig att rättfärdiga ett militärt ingripande i en annan nations inre angelägenheter”
Jaså inte det. Var det då alltså rätt att inte ingripa i pågående folkmord i Rwanda? Är skribenten nöjd med den uteblivna reaktionen på utvecklingen i Sudan? Om nazityskland hållit sig för sig själva, hade det då aldrig gått att rättfärdiga ett militärt ingripande, trots koncentrationsläger? Att talibanernas mordvälde tydligen var okej får vi väl anse som ställt utom rimligt tvivel.

Slutligen verkar Persson tillsammans med väldigt många andra ha glömt bort vad som utlöste invasionen av Afghanistan. Låt mig påminna: Med stöd av landets talibanregering genomfördes en omfattande attack mot ett annat land – inte mot militära mål, utan i syfte att döda så många civila som möjligt. Talibanerna vägrade sedan att utlämna bin Ladin et al. Vad sjutton skulle USA göra? Låtsas som om inget hänt? Är det en inre angelägenhet när andra länder attackeras? Det kan ju den åt statssuveräniteten svurne Persson ta sig en funderare på.
Nej, man var helt enkelt tvungen att ta sig an Afghanistan med vapen. Några andra reella alternativ fanns inte, och det insåg till och med FN som gav stöd åt insatsen. Som en fälla à la Musen som röt var det på sätt och vis inte oävet. Man tvingade USA med allierade att invadera, och där sitter man nu.

Att jag personligen tror att insatsen, om den görs rätt, kan vara till gagn för Afghanistan förändrar inte att det faktiskt inte var därför den startades. Den startades för att förhindra talibanerna och Al-Qaida från att ha landet som bas för att mörda fler civila. Det vore det bra om någon kom ihåg någon gång.

Like This!

Annons

6 svar to “Långtidsminnet och Afghanistan”

 1. vils Says:

  Antalet dödade i väpnad konflikt av året innan invasionen var 10000 så man kan med fog säga att den utländska militära närvaron minskat det militära våldet. (http://www.stratfor.com/weekly/20100901_militancy_us_drawdown_afghanistan?utm_source=SWeekly&utm_medium=email&utm_campaign=100902&utm_content=readmore&elq=06e08af973774c0f8a7f0bbe304fc0e6)
  Den förbättrade sjukvården mm är ytterligare en bonus.

  Gilla

  • horvendile Says:

   I och för sig kan man tänka sig att talibanerna skulle ha besegrat norra alliansen och att dödsoffren i väpnad konflikt skulle ha sjunkit. Svårt att veta förstås.

   Gilla

 2. Bulten i Bo Says:

  Med stöd av landets talibanregering genomfördes en omfattande attack mot ett annat land – inte mot militära mål, utan i syfte att döda så många civila som möjligt. Talibanerna vägrade sedan att utlämna bin Ladin et al

  Talibanerna krävde bevis för att lämna ut bin Laden, en ganska rimlig och ett rättssäkert handlande som väl borde tilltala varje demokrat, eller?

  För övrigt var det ju Khalid Sheik Muhammed som personligenstod bakom 911 ”from A to Z” som han själv erkände efter grundlig waterboarding, liksom ett femtiotal dåd till, det ääldsta när han var 14 år. Av någon märklig anledning har dock rättegången, trots avgivet erkännande, fortfarande inte kommit igång. Så de gbevisen som talibanerna ville se, de får vi tydligen vänta på ytterligaree en tid.

  Att talibanregeringen också ska hör hemma på de anklades bänk i denna rättegång, det var dock en nyhet för mig.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Det är helt okej att inte känna till ”et al”, jag gjorde det själv inte för några år sedan. Men googla gärna på det.

   Om du vill driva tesen att talibanerna var helt oskyldiga i 9-11 så står det dig fritt, men det är inte en diskussion jag tänker gå ned mig i.

   Gilla

 3. Bulten i Bo Says:

  Och förresten, ska man verkligen lämna ut fångar till länder som sysslar med tortyr?

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: