Där är Greider

Friskispressen intervjuar ibland någon kändis som tränar på Friskis & Svettis. I senaste numret har de fått tag på Göran Greider. Han får (ej online, verkar det som) frågan

Varför tror du lågutbildade och lågavlönade rör sig mindre än välutbildade rika, som statistiken visar?

och svarar inledningsvis

Det här är ett område för reformer. Det måste göras billigt att träna och äta nyttigt.

Det är struntprat.
Det är inte billigt att träna, det är gratis. Allt som behövs är ett par skor, sedan kan man ge sig ut och springa – eller jogga eller promenera.
Frukt kostar ofta runt 20 kr/kg. Lycka till med att stadigvarande hitta godis och chips till de priserna. Samma förhållande råder för mat. Inte ens fint kött som entrecote eller biff är vanligen svårt att hitta till ungefär samma kilopriser som en vanlig pizza. En enkel köttgryta på högrev och rotfrukter är långt billigare än vad som ofta kallas skräpmat.

Jag har tidigare uppehållit mig vid vad det kan bero på att lågutbildade fattar sämre hälsobeslut än högutbildade. Något helt uppenbart svar har jag inte, och det har nog ingen annan heller. Det finns hypoteser, men inget facit. Däremot är det helt uppenbart fel svar att det beror på att man inte har råd att äta nyttigt och motionera.
Gör man en sådan analys är det läge att ta sig en reality check.

(Ja, inläggets titel syftar på en numera insomnad blogg som försökte hålla reda på Göran Greider, om någon nu minns den.)

Like This!

Annons

%d bloggare gillar detta: