På spaning efter en tid på nytt

Jag har på sistone stött på flera personer som explicit eller implicit hävdar att saker på det hela taget var bättre förr än nu. Med ”förr” menas exempelvis 80-talet. Kanske är du själv av denna åsikt? Misströsta inte. Med förvånansvärt enkla medel kan man återskapa mycket av hur det var i Sverige på 80-talet. Allt kan man inte simulera, men nedan ska jag dela med mig av några handgrepp som kan skänka dig intrycket av att vara tillbaka på den gamla goda, flydda tiden.

Åtgärd 1: Gillar du att se på tv? Fortsätt med det, men givetvis bara ettan och tvåan. När det börjar bli halvsent på kvällen måste du sluta titta, för att simulera att sändningarna tar slut då. Du kan hoppas på att förnuftet segrar och det blir förbjudet att inneha utrustning för att se andra kanaler.

Åtgärd 2: Sluta med internet. Givetvis. Där finns ändå praktiskt taget ingenting som man inte kan sköta på andra sätt.

Åtgärd 3: Avyttra mobiltelefonen. Folk får svårare att nå dig, men det gick ju bra ändå på 80-talet. Egentligen ska du inte ringa till mobiltelefoner, men du kan göra undantag för de fjantar som slutat med fast telefoni; dem får du ringa på kvällstid, men om de inte är hemma när de svarar så måste du lägga på.

Åtgärd 4: Om du behöver skaffa eller flytta ett telefonabonnemang, vänta två-tre månader innan du gör det. Det simulerar den sunda väntetid som rådde på 80-talet. När du ringer utanför kommunen, lägg några kronor i en burk som du efter ett tag skickar till teleoperatören Televerket. Det ska vara speciellt att ringa Riks. Om du skulle få för dig att ringa till utlandet kan du lika gärna skicka din lön direkt till Televerket.

Åtgärd 5: Gör dig av med mikrovågsugnen. Det gick faktiskt utmärkt att värma mat på spisen, och man får säkert cancer av mikrovärmd mat ändå.

Åtgärd 6: Du har kanske inget lokalt postkontor kvar, men det kan simuleras. Välj ett serviceställe som ligger lite längre bort än ditt närmaste, helst ett som du sällan har vägarna förbi. Gör sedan dina ärenden där, men bara i tät anslutning till kontorstid. Gå inte heller direkt fram till disken om den är ledig, utan stå och stirra tomt framför dig en stund och dröm dig tillbaka till de gamla hederliga köerna. Det finns inget så rejält som en solid kö.

Åtgärd 7: Det finns ingen anledning till varför du skulle nöja dig med dagens ynkliga marginalskatter. De må vara världens högsta eller näst högsta, men en marginalskatt är inte en riktig marginalskatt om den inte passerar 80%. Inget hindrar en från att göra en frivillig inbetalning till Skatteverket, jag är till och med ganska säker på att det finns en sorts rutin för det. Samma sak med det här sataniska jobbskatteavdraget; det är bara att betala lite mer på frivillig basis. På jobbskattavdrag.se kan du enkelt se hur mycket du ska betala om du vill simulera 2006, men det är förstås inte nog. Jag har tyvärr ingen omedelbar källa på hur mycket du ska betala för att uppnå 1985, men det finns inga genvägar till det perfekta 80-talet; du får leta.

Åtgärd 8: Om du behöver nyttja offentliga tjänster som exempelvis vård, insistera på att få träffa en ny läkare varje gång. Omväxling förnöjer, i alla fall i dessa förehavanden. För att simulera att landstinget (och kommunerna) hade betydligt mindre pengar att röra sig med på 80-talet än nu kan du insistera på att vissa föreslagna behandlingar helt enkelt ska hoppas över.

Åtgärd 9: Du behöver strängt taget inte alls hålla på att välja pensionsplaceringar, telefonabonnemang och sådant. Det är bara att låta bli att välja, så kommer du att få ett defaultalternativ. Det kanske är ett bra alternativ, kanske ett dåligt. Så länge du inte kan påverka vilket så är det viktigaste uppnått. Simuleringen är tyvärr inte perfekt. Du kan inte få din pension till att bli ett pyramidspel med dina yngre landsmäns pengar. Det är bara att beklaga.

Åtgärd 10: Köa aslänge för att få en lägenhet på en sovjetiskt reglerad hyresmarknad och ha höga trösklar för unga och invandrare på en stelopererad arbetsmarknad.
Nej vänta, här behövs ju ingen simulering.

Åtgärd 10: Om du vill åka taxi, slå en sexsidig tärning. Om resultatet blir 1 eller 2, lös transporten på annat sätt. Det är ingen sport om det ska vara lätt att få tag på taxi.

Åtgärd 11: Om du vill flyga inrikes: Låt bli. Eller okej, flyg då, men skicka några extra tusenlappar till flygbolaget. Att flyga är för riktiga tjänstemän, inte kreti och pleti. Det ska kännas i plånboken. Förresten, det gäller i hög grad utrikesflyg också.

Åtgärd 12: Mys lite extra när tåget Stockholm-Göteborg är två timmar sent. Då kommer resan nämligen att ta ungefär lika lång tid som den alltid tog på 80-talet. Resa ska man göra eftertänksamt, inte rusa fram som funnes det ingen morgondag.

Åtgärd 13: Trött på moderna bilar med allt onödigt lullull? Det är inte riktigt rätt att köpa en bil som faktiskt är från 80-talet, de kan vara väldigt slitna nu. Men det säljs nya bilar som åtminstone kommer i närheten av 80-talskänslan. Lada har minst en modell, och så finns Dacia som ett helt lågprismärke. Jajamen, det blir till och med billigare än andra bilar. För att slippa modernt krafs som krockkuddar kan du dock behöva direktimportera från något fattigare land. Tyvärr uppfyller bilarna förmodligen moderna avgaskrav. För att miljökompensera, försök få tag på ett rejält parti rysk tjockolja som du eldar av med jämna mellanrum.

Ja, där ser du! Man kan inte åstadkomma allt, men en hel del. Och det där är bara vad jag fick ihop på rak arm och en höft med tio minuter och en papperslapp.
Kanske kommer jag på flera bra tips, kanske flyter det in några tips; jag kan då komma att uppdatera listan. Men det kommer ju inte du att nås av, försåvitt det inte tas upp på SVT-nyheterna eller i DN. Jaja, man kan inte få allt.

Uppdatering: Calle Modén kommenterar på Facebook:
”En spontan kommentar om posten är att jag minns att min mamma fick delta i ett kundnöjdhetsprogam hos posten. Man fick en speciell timer som man förväntades ha med sig och sedan ta tid på hur lång tid det tog i postkön varje gång. Men man måste först ta nummerlapp, sedan fylla i alla potentiellt nödvändiga blanketter, innan man fick starta klockan. Jag vill minnas att upp till omkring 15 minuters kö sedan räknades som ok.”
Så till åtgärd 6 fogas att du ska stå och stirra tomt framför dig ungefär en kvart.

Like This!

Annons

%d bloggare gillar detta: