Irriterande kul

En av de grammatiska regler jag ångrar att jag någonsin lärde mig är när det ska vara ”före” och när det ska vara ”innan”. Jag är kass på formell grammatik, men kan fatta sådana regler som att det heter ”före frukost” men ”innan jag äter frukost”. Att jag ångrar det är för att folk gör fel på det här mest jämt, åtminstone åt ena hållet; få skulle säga ”före jag äter frukost”, men ”innan frukost” låter inte ens fel.
Det senare är så vanligt att jag utgår från att de mer relativistiska språkvårdarna menar att det inte är fel längre. Man kan i alla fall inte hålla på och rätta folk, och då blir det mest irriterande att alls känna till regeln.

Men ibland blir det kul. Kolla på det här. Eftermiddagens skratt.
Före och innan

Dubbelfel! Skare va’ fel så skare va’ fel.
I skrivande stund har de rättat den första, men den andra står kvar.

Nu vore det förstås lite extra kul om jag missuppfattat allt och det i själva verket även enligt de konservativa ska vara ”innan tillträdet”.

Uppdatering
Um. Förresten. Om du inte kände till den här regeln tidigare. Ha inte läst det här inlägget.

Uppdatering 2
I hastigheten glömde jag helt att förklara vad som främst gör det så irriterande att känna till regeln. Det är inte att jag stör mig på andra, utan att jag hela tiden går och passar på mig själv för att inte trampa snett. Det skulle vara mycket bekvämare att bara köra på med ”innan”.
Och som jag fått påpekat för mig i kommentarer både här och på Facebook – och ju också var inne på ovan – så tycks det vara helt okej. Regeln existerar onekligen, men verkar vara i vanrykte.
Lika gott så.

Annons

4 svar to “Irriterande kul”

 1. Jonas Sjöstrand Says:

  Det har aldrig varit nåt fel på ”innan tillträdet”. Det har du fått om bakfoten. Läs till exempel http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/fore-och-innan-gar-sida-vid-sida_52613.svd för ett utförligare inlägg i frågan.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Det är det visst, för det har min svensklärare sagt!!!!!!!112
   Men nå, så långt skulle jag kanske inte gå, däremot verkar det onekligen som om regeln är minst sagt omtvistad.
   Jag uppdaterar inlägget.

   Gilla

 2. Rickard Says:

  Hahaha, kul inlägg! Gillar framför allt formuleringen i uppdateringen, ”ha inte läst det här inlägget”. Det är så roligt med sådana verb som i princip inte går att använda som uppmaning. ”Vet” kanske går med lite vilja (”vet att jag uppskattar att läsa din blogg”), men ”kan” är bra svårt. ”Kan det här till i morgon!”? Tveksamt.

  Gilla

 3. Kerstin Says:

  Enligt läsarmejlet från en ”blivande språkkonsult” till SvDs relativt nya språkblogg finns det en debatt om (miss)bruket av ”före” och ”innan”: http://blog.svd.se/sprak/2011/08/18/fore-eller-innan/

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: