Ur diariet

Åter har jag bestämt mig för att dela med mig ett par smulor av det ymnighetshorn som är min e-postkorrespondens. Jag skrev följande till marknadschefen på Norstedts:

Hej!
I en bokcirkel jag är med i ska vi just till att läsa Torgny Lindgrens ”Minnen”, som tycks ges ut av er.
Jag har för en tid sedan skaffat en e-bokläsare, med e-bläck och allt, och blir såklart glad när jag ser att boken finns som e-bok. Jag inhämtar följande prisinformation från min mest frekventerade näthandel:
Inbunden 174 kr
e-bok 160 kr
Pocket 42 kr

Det står givetvis Norstedts fritt att sätta sina priser efter eget huvud, men jag blir ändå för nyfiken för att inte fråga: exakt varför förväntar man sig att jag ska betala nästan fyra gånger så mycket för e-boken som för pocketversionen? Visst, e-boken är snäppet mer portabel och tar inte upp någon plats sedan, men allvarligt talat – tror Norstedts själva på den här prissättningen?
Jag är väl medveten om att priset på en vara inte nödvändigtvis har något med produktionskostnaden att göra, och jag är bevisligen – eftersom jag köper en läsplatta medan de fortfarande är ganska dyra – redo att vara något av en early adopter. Men… ja, det är samma fråga egentligen – tror ni själva på det här?

Vänliga hälsningar

I sammandrag efter en kortare mailväxling fick jag följande svar:

Din fråga är förstås helt befogad (…)
Jag ska dock kolla upp det för jag håller med dig om att relationerna ser lite konstiga ut. Innan jag kan ge dig något vettigt kring just den här titelns prissättning, där jag behöver kolla bakgrunden, så vill jag ändå passa på bemöta dina kommenterar mer generellt.

Ofta ligger e-böckerna runt 70% av originalutgåvan i pris i Sverige, men den bör följa bokens livscykel och följa övriga format, dvs sjunka något i pris när den blir äldre. Det är något av ett missförstånd att det är en stor besparing att inte trycka boken…tryck och papper är i själva verket en relativt liten kostnad av det som en bokproduktion kostar. Den stora kostnaden sitter i det intellektuella kapitalet, att ersätta författaren, men även redaktör och förläggare som jobbar med boken, marknadsföring etc. En annan dimension är att det är förknippat med omfattande kostnader också att omvandla till e-bok, både i systemkostnader, och i det åtagande förlaget gör i att ta ansvar för att boken ska finnas kvar digitalt både idag och framåt. Båda dessa delar bidrar till att e-böckerna bär kostnader som del av sin prissättning. Hur prissättningen kommer att se ut framåt återstår att se, det kommer med all säkerhet att röra på sig och jag hoppas att ökad volym kommer att förändra läget..

(…)

Hej Dan,
Är nu åter på kontoret och har pratat på kollegorna. Det är förvisso så att prisjusteringen av den här e-boken har ännu inte hunnit slå igenom, den skulle ha skett senast i samband med pocketsläppet. För att du ska slippa vänta på att den går igenom processerna så skickar jag dig inom kort ett friex av boken via länk, som tack för att du uppmärksammade oss på det!

Glömde förresten att påpeka att ett skälen till prisskillnaderna, generellt, är också att det är skillnad i momssats.
Det är 25% moms på e-bok och inte 6% som på tryckta böcker.

Ja, se där! Att papperskostnaden inte var så stor gick att ana, men de skilda momssatserna hade jag inte tänkt på. Och nu har jag mottagit en vara från ett företag utan att erlägga betalning, och skriver om det på min blogg. Innebär det att jag är modebloggare nu? I så fall ska jag nog hänga lite mer på The Drones Club, för inspiration.

För övrigt kan jag vittna om att det här med att maila företag när man är missnöjd med en vara kan ge konkret utdelning i så vitt skilda fall som glass, kondomer och risgrynsgröt.

Annons

%d bloggare gillar detta: