Reality check, if you please

Ett tag nu har jag sett att folk tror att regeringen med flit försöker få Saab att gå omkull. Nå, ganska länge, men med ökande intensitet. I dag har till och med SvD tagit in en brännpunktsartikel på temat.

Jag skulle vilja be konspirationsspanarna att ta sig en så kallad reality check.
Det kan tänkas att regeringen motsatt sig Antonovs övertagande av Saab. Jag vet inte att det är så, men det är inte heller otänkbart. Enda anledningen jag kan komma på till att regeringen skulle ha något att säga till om i den frågan är att man står som borgenär för det lån det hela handlar om. Om man har anledning att tro att det ligger något i de envisa påståendena att Antonov är något av en skummis, ja då är det kanske inte så konstigt att man inte vill stå som borgenär för ett flermiljarderslån till honom. Någon skulle kanske rentav tycka att en sådan motvilja vittnade om försiktighet med skattebetalarnas pengar. Det kan kontrasteras mot oppositionens väl kända reflex att först ge (inte låna ut, utan ge) fem miljarder till GM och sedan ta över Saab, förmodligen för att fortsätta ösa in miljarder à la varvskrisen.

Vad som däremot är otänkbart är att regeringen skulle ha som mål i sig att få Saab att gå omkull. Exakt vad skulle man vinna på det? Det vore klädsamt om konspirationsspanarna åtminstone gjorde ett allvarligt försök att presentera ett plausibelt motiv. Och nej, regeringens väl kända ondska räknas inte. Brännpunktsartikelns förslag, att det är ett led i en ideologisk strukturomvandling och att det till yttermera visso permanent skulle skydda regeringens mörka hemligheter, hade jag från början tänkt sortera under D för Deranged, men vid närmare eftertanke är det så bottenlöst sinnesförvirrat att jag inte tänker bli förvånad om upphovsmännen strax anlägger vildvuxna skägg och börjar orera om våg-partikel-dualiteten.

Annons

%d bloggare gillar detta: