Profetior 2012

Som många som läser det här redan vet äter jag ibland (tyvärr ganska sällan) fredagsfrukost i ett varierande men fast sällskap som diskuterar någon aktuell fråga. Frukosten efter nyår går dock ut på att profetera: de närvarande vräker ur sig förutsägelser inför det kommande året, vilka antecknas. Vid nästa nyårsfrukost läses anteckningarna igenom och det avgörs efter bästa förmånga huruvida de slagit in eller inte.

Det är inte alltid helt enkelt att avgöra. Har vi till exempel fått se så mycket av Sarkozy att vi tröttnat på honom? Har Segway slagit? Segwayentusiaster som undertecknad påpekar att Segway i Sverige åtminstone hade ett klart bättre 2011 än 2010. Ibland dyker det också upp en förutsägelse i stil med att det ska ha gått bra för… ett namn. Ett namn som ingen känner igen och den som gjorde förutsägelsen är inte med detta år. Det antas då att det rör någon form av idrott, varpå många – men inte alla – av de närvarande får något glasartat i blicken.
Kjol för män har fortfarande inte slagit, men bland träffar förra året kunde vi notera att en lyriker skulle få litteraturpriset och att Maud Olofsson skulle avgå och ersättas av Annie Johansson. Att Saab skulle gå i konkurs var kanske en lågoddsare men ändå nära ögat.

Jag tenderar att missa de flesta nyårsfrukostarna också och bidrog inte med någon profetia förra året, men i år var jag där och hävde ur mig spontanprofetior på löpande band. Jag tänkte ta upp dem här också, denna gång med en kort motivering, något som vanligen inte ingår på frukosten. Jag kommer knappast att komma ihåg alla, och jag har säkert också glömt precis hur jag formulerade de jag ändå kommer ihåg. Men ändå, här är Profetior 2012! I ingen särskild ordning.

Storbritanniens regering faller/spricker – Egentligen tror jag inte det, men den är redan ansträngd till följd av idogt spararbete och Camerons äventyr (genomlevda och kommande) i EU lär inte göra saken lättare. En distinkt möjlighet, och det är trist att bara gå på lägsta odds!

Perus regering faller – Den nye president Humala har redan hunnit med en regeringsomdaning och gjort tvära kast i sin hållning. Det kanske håller, men det känns inte långsökt med eroderat stöd.

Bolivias regering faller – Morales har haft problem nästan sedan start. Det är kanske inte värre nu än nyss, men det känns hela tiden som att det hänger på en tråd.

Argentinas regering faller inte – Ekonomin må vara på väg utför, men Kirchner klarar minst ett år till. (Obs – Kirchner är president och inte regeringschef. Jag erkänner villigt att denna profetia kan vara lite off, jag har dålig koll på hur Argentinas statsskick är uppbyggt.)

USA går över till metersystemet – (alltså SI-systemet) Kommer givetvis inte hända, men vad bra det vore.

Inga partiledare för svenska riksdagspartier avgår (Ohly räknas inte) – Sjöstedt sitter förstås kvar. C har just bytt och det ska till något extraordinärt för att de ska göra det igen i år, dito för MP. Björklund sitter nog säkert, likaså Reinfeldt och Åkesson. KD är skakis, men verkar just lite osnyggt ha kväst ett uppror och det kanske är bra så den här gången. S är förstås det stora frågetecknet, men Juholt har klamrat sig kvar såhär långt och partiet är nog inte jättesuget på en ny ledarvalsprocess.

Fler döda i våldsdåd i Irak 2012 än 2011 – Ett utslag av pessimism. USA har åkt hem, på Iraks regerings begäran visserligen men det verkar vara rätt mycket Sadr bakom det beslutet. Vissa element kan ha hållit sig lugna just i väntan på att USA ska åka hem så att man får mer spelrum. Stora motsättningar och en en dysfunktionell regering; även med ett starkt försvagat irakiskt Al-Qaida skulle det inte förvåna om sekteristiskt våld åter flammar upp.
2645 döda 2011 enligt officiell statistik.

Färre döda i våldsdåd i Afghanistan 2012 än 2011 – Ett utslag av optimism. Det vore mycket att säga att det går bra i Afghanistan, men den afghanska underrättelsetjänsten och armén blir allt starkare, mer självständiga och kompetenta. Samtidigt är talibanerna under hårt tryck, och inte alla talibaner verkar övertygade om det kloka i att urskillningslöst spränga en massa afghaner.
Jag hittar inte på rak arm någon helt klar siffra för Afghanistan, men det skulle kunna ligga på drygt 2000 döda 2011 (liksom för Irak övervägande resultatet av upprorsgruppers förehavanden).

Tydlig ökning av attacker mot Israel av Hamas och/eller Hizbollah – Här utgår jag från Iran, som utövar tungt inflytande över båda grupperna. Man kan nog lugnt räkna med att detta inflytande kommer utnyttjas om det kommer till våldsamheter rörande Irans kärnvapenprogram. Egentligen behövs det inte andra våldsamheter för att detta ska hända, och Iran kommer knappast att kasta första stenen mot USA i den här frågan. Det nyligen levererade hotet mot USAs hangarfartyg lär vara utan verklighetsförankring, det finns inget skäl för Iran att ge någon annan ett så tydligt casus belli som en direkt attack. Men det finns annan sorts press, och Iran är redan under ganska hård sanktionspress. Det är inte alldeles långsökt att tänka sig att Iran pushar för ökad våldsamhet från Hizbollah/Hamas för att, utan att få blod på sina egna händer, visa att man kan ställa till med elände om man inte får som man vill.
Det är inte helt entydigt. Man kan tänka sig att en mer Hamas-vänlig regering i Egypten gör Hamas mindre beroende av Iran, men det är, som hela det här inlägget, spekulationer.

Tydliga steg i auktoritär riktning i Rwanda – helt enkelt för att det verkar vara på väg åt det hållet.

Obama vinner presidentvalet i höst – Inte för att han är så rasande populär, det är han inte. Men republikanerna är i dåligt skick, dominerade av republikanska fundamentalister. Den mest valbare kandidaten är antagligen Mitt Romney, men det kan mycket väl bli så att han för att vinna sitt partis nominering måste inta ståndpunkter som mittenväljarna har svårt att svälja, och som han själv får svårt att backa från, trots tidigare visad skicklighet på detta område.

USA, Kina och Australien uppvisar mer kompromissvilja i klimatfrågan – Om jag inte alldeles missminner mig tror att de redan börjat göra det, inte minst om man jämför med klimatmötet i Köpenhamn. Inte så hisnande förutsägelse alltså, speciellt som bedömningen kan bli rätt subjektiv.

Det blir ett jäkla tjat om mayakalendern – En hygglig lågoddsare, jag har redan hört på radio – P1! – intervju med en religionshistoriker, gjord så att det skulle låta som om det är vettigt att förvänta sig något. Oh dear.

Dödslistan – Något av en specialitet har varit att jag bidrar med många namn till denna. Jag brukar gissa på påven, men hann inte först med det i år. Tror jag nöjde mig med Fidel Castro. Funderade på Chávez (hur är det med USA-cancern?), men avstod.

Jag har säkert glömt något, men det märker jag förhoppningsvis senast om ett år när vi går igenom facit på nästa nyårsfrukost. Tills dess är det bara att hoppas att jag har fel i mina mer pessimistiska profetior!

Uppdatering (några dagar senare)
Jag kom på två profetior jag glömde ovan.

Det tas beslut om höjda trängselskatter och att Essingeleden ska avgiftsbeläggas – Tja, vem vet.

Aftonbladet anlitar väderorakel – Kanske en av årets främsta lågoddsare. Undrar om det inte redan hänt, jag tyckte jag såg en löpsedel med den stilen igår.

Annons

4 svar to “Profetior 2012”

 1. Totte Says:

  Oj, vad är det som är så bra med Segway (förutom att den är lite ball)? Är den inte lösningen på ett problem som inte finns?

  Gilla

 2. horvendile Says:

  Jag skulle säga att Segway är som någonstans mittemellan att gå och att åka elmoped. Man kan förstås hävda att det är en nisch som inte behöver fyllas, men detsamma skulle man kunna säga om mopeder (det finns cyklar, det finns motorcyklar) och surfplattor (det finns smartphones, det finns laptops). Problemet med Segway är inte att man ser dum ut på den (det gör man, men inte dummare än på en cykel, det är bara en vanesak) utan att den är dyr.
  I övrigt är det inte lite ballt att åka Segway, det är mycket ballt! Nästintill telepatiskt användargränssnitt.

  Gilla

 3. Exit Juholt « Ape reft of his tail Says:

  […] tog alltså ungefär två veckor innan jag fick fel i min profetia att inga svenska riksdagspartier skulle byta partiledare 2012. Nå, det var en högoddsare redan […]

  Gilla

 4. Facit 2012 « Ape reft of his tail Says:

  […] ganska precis ett år sedan kom jag med en bunt profetior för 2012. Nu är det snart dags för årets spådomsfrukost, så jag har passat på att gå igenom mina […]

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: