Till havs

Den som läst min blogg ett tag, eller för den delen bara sedan igår, kan ha snappat upp att emedan jag tycker att energieffektivisering är bra, är jag övertygad om att energibehovet är ökande, inte minskande. Även om jag är positiv till en utveckling av kärnkraften bör man för den skull inte försitta andra bra möjligheter till energitillskott. Vindkraft kan vara en sådan möjlighet.

DN skriver i dag om en påtänkt vindkraftpark i Östersjön utanför Norrtälje. Planerna talar om 60-70 vindkraftverk på 5-10 MW. Vindkraft tenderar att ha rätt låg snitteffekt relativt maxeffekten, men det är nog inte galet att tänka sig en sammanlagd snitteffekt på 100-150 MW. Det är visserligen inte mer än ungefär en tiondel av en modern kärnreaktor, men ändå inget att spotta åt.

Men självklart är folk arga. Det visar sig nämligen att vindkraftverken måste ligga någonstans. Alltså inte bara på en tänkt plats dominerad av regnbågar, snurrande kristaller, enhörningar och folktomhet, utan en fysisk plats i någons verklighet. En fysisk plats kommer alltid att vara någons bakgård, så någon kommer alltid att bli arg. Antingen för att där redan finns folk i närheten, kan man inte ställa eländet någonstans där det inte finns folk? Eller för att där inte finns folk och man då förstör ett fint naturområde, kan man inte ställa eländet någonstans där det redan är exploaterat?

I det här fallet har vi ett solklart fall av det senare. Parken ligger 4,4 mil från Kapellskär.
DN skriver: ”Eftersom vindkraftverken kommer att ligga cirka 44 km ut från Kapellskärs kust kommer vindkraftverkens maskinhus för en person med en ögonhöjd av 1,75 meter kunna skönjas strax ovanför horisonten under dagar med god sikt. Även vindkraftverkens rotorblad kommer att kunna ses från kusten. Detsamma gäller Norröra och Svartlöga, vilka ligger på 42 respektive 41 km avstånd.”
Kommunalrådet, moderaten Kjell Jansson, menar att projektet faller på sin egen orimlighet. Staffan Holmberg (S) är inne på samma spår.
Låt mig nu fråga: Om man menar allvar med att det ska kunna byggas vindkraftverk någonstans, tror man då också på att det bara ska kunna byggas där ingen någonsin får se en skymt av det?
Läs igen. Det är över fyra mil från land! Det ska krävas väldigt klart väder för att man ska se något alls, även med en bra kikare. Och om man gör det – vad händer då? ”O nej, jag ser en skymt av ett vindkraftverk! Thou hast slain me!”

Jag kan givetvis inte vara en allvetande remissinstans. Det kan i princip tänkas att det finns bra argument mot att lägga en vindkraftpark just där. Inte bara argument alltså, utan bra argument. Inget sådant framkommer dock i DNs artikel.
Jag vet heller inget om ekonomin, men det är i någon mening en separat fråga.

Inget energislag kommer vara helt utan kompromisser och nackdelar. Har aldrig varit, kommer gissningsvis aldrig bli. Om den tänkbara möjligheten att någon vid något tillfälle får en skymt av ett rotorblad ter sig som skäl att stoppa utbyggnad… alltså, jag har svårt att ta det på allvar som en genomtänkt ståndpunkt i energifrågan. Det skulle vara ifall kommunalrådet uppenbarar sig iklädd björnpäls och deklarerar att han från denna dag inte behöver några energikällor.

Går det över huvud taget att tänka sig en bättre och mer isolerad plats än flera mil från land?
Släpp sargen nu. Bygg lite vindkraftverk. Ni kommer vara stolta när de är klara.

Annons

2 svar to “Till havs”

 1. Dante Says:

  Mellan 30-55km från just fastlandet.
  Med en höjd på 200m utan rotorblad är det inte några små söta snurror vi talar om utan 60-70 stycken som syns på över 6mils håll. Nu är ju skärgården INTE fastlandet vilket är själva poängen, kraftparken kommer bryta horisonten från Ljusterö till Norröra. Nog att tokholmarna inte får naturmiljön eller utsikten störd för att inte tala om att sjöfåglarna på strömmen inte lär lida av saken. Men fågelskyddsområdena ligger där de ligger. Men om ett decennium kanske dessa fåglar har flyttat någon annanstans så då behöver vi inte bekymra oss.
  Bygg vindsnurrorna på Söder istället. 200m höga kommer de ändå inte att störa stadsbilden och problemen med långa sträckor transmission slipper vi också. Plus att de boende där ändå är de som vurmar mest för de miljösnälla snurrorna.

  Gilla

 2. horvendile Says:

  Det är fullt möjligt – men jag betvivlar att så är fallet – att ett angränsande fågelskyddsområde skulle kunna vara ett av de ”bra argumenten” jag efterlyser. Annars är själva min poäng att jag inte tycker att längtan efter en obruten horisont i varje läge är ett tillräckligt starkt argument för att hejda vindkraftutbyggnad.
  På samma sätt – det finns rimligen annat som gör vindkraft på Södermalm olämpligt, men vore det bara en fråga om estetiken skulle jag vara för att smälla upp några snurror. Är jag beredd att ställa dem i andras synfält borde jag ju i konsekvensens namn vara beredd att ha några i min egen närhet också. Om inte annat, för själva symbolvärdet.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: