Skatteupplysning: Rut, Rot och sjuksköterskorna

Åter ser jag det cirkulera inlägg om att det är fel att skribenten får si och så mycket i rut- och eller rot-avdrag, för sjukvården går minsann på knäna. Innan du trycker på like eller motsvarande vill jag gärna säga några rader.

Rut- och rot-avdragen belastar statskassan. Rutavdraget är dessutom vid det här laget, med de nya jobb som skapats, självfinansierande; hur det ligger till med rot vet jag inte. Men som sagt, statskassan, som får sina pengar huvudsakligen från moms och sociala avgifter. Vård och omsorg å sin sida bekostas av kommunal- och landstingsskatten.

Alltså: rut/rot är inte samma påse pengar som vård och omsorg.

Därmed inte sagt att de inte påverkar varandra. När fler tack vare rut och rot får jobb, betalar de kommunal- och landstingsskatt. En del kanske till och med går från försörjningsstöd.

Alltså 2: rut/rot är inte samma påse pengar som vård och omsorg. Men tack vare rut och rot finns det mer pengar till vård och omsorg.

Mer. Inte mindre.

Sedan står det dig förstås fritt att ändå trycka like, eller vad det nu är fråga om. Men jag ser ingen god anledning till att göra det.

Annons

Etiketter: ,


%d bloggare gillar detta: