Put your mouth where your money is

Sakupplysningsdags.
På ett antal håll i mitt flöde delas nu en bild där ”Folkkampanj för gemensam välfärd” kräver att bankerna betalar tillbaka 34 miljarder kronor de fick i bankstöd under krisen 2008-2009.

Fakta: stödet, sådant det nu var, är redan återbetalat. Resultatet blev ett plus för statskassan på drygt tolv miljarder kronor. Mer att läsa om det:

Klicka för att komma åt 43-8-dbhp.pdf

Vidare:
Jag tyckte att namnet ”Folkkampanj för gemensam välfärd” lät misstänkt likt den typ av täcknamn Rättvisepartiet Socialisterna (som senast jag kollade var trotskister) har brukat använda när de vill skapa opinion utan att tala om vilka de är.
Snabbgooglade.
Jodå, så verkar det faktiskt vara, även om de inte tycks vara de enda som ligger bakom; socialistiska partiet verkar också vara med.
Det är inte jätteviktigt precis hur det är organiserat. Och det är givetvis lagligt för RS att bilda opinion, precis som att sprida deras propaganda.
Men om du väljer att göra dig till megafon för RS tycker jag att du ska veta att det är det du gör.
Nu vet du.

Tilläggas kan att jag var själv skeptisk till bankstödet när det begav sig, främst för vilka framtida incitament det skulle skapa. Läser man artikeln ovan förefaller det dock som om man åtminstone försökt åtgärda det.

Ännu ett tillägg. Jag har, för en bunt år sedan, lagt ganska mycket tid på att diskutera politik med en à några RS:are, varav åtminstone en var djupt engagerad i partiet. Om hen var representativ för hela partiet kan jag inte veta med säkerhet, men om vi antar att det var så: jag skriver ovan att det är lagligt för RS att bilda opinion. I våra diskussioner framgick dock tydligt att i ett samhälle där RS hade makten skulle det inte vara lagligt för mig att bilda opinion.
Vilket förefaller i någon mening rimligt, om man nu gillar Lenin.

Annons

%d bloggare gillar detta: