Clone Wars – avsnitt att se

Doing the nerd’s work har jag scrollat/skummat/tittat igenom alla avsnitt av Star Wars – Clone Wars för att destillera fram en tittlista.

Clone Wars är tecknad Star Wars som kom i sju säsonger mellan 2008 och 2020 och utspelar sig mellan filmerna episod II och III, och behandlar just the Clone Wars i sammanlagt över hundra avsnitt på dryga tjugo minuter vardera. En del av det är bra, vissa avsnitt är mer än bra. Många är… inte så bra. Det är tydligt en serie som, framför allt i de första säsongerna, har barn och yngre tonåringar som målgrupp. Sällan subtilt, den i avsnittet som ser arg ut är skurken. Så även om det finns en del bra, varför ska man bry sig om Clone Wars när det kommit så mycket annan bra Star Wars på senare år?

Jo, för att många av de nyare Star Wars-serierna bygger vidare på karaktärer och historier från Clone Wars. Inte bara från Clone Wars, men nu börjar jag med Clone Wars. Man kan absolut se Mandalorian utan att ha sett Clone Wars, men Mandalorian blir märkbart bättre om man gjort det.

Men! Man måste inte se alla avsnitt. Här presenterar jag alltså en lista på de avsnitt jag tycker man bör se för att få med sig det mest nödvändiga till senare serier. Listan kan behöva uppdateras om Disney i framtiden återuppväcker fler element än de redan gjort. Men i skrivande stund tror jag på den här. Och för att få ned omfånget har jag skurit hårt, ibland hoppat över ett avsnitt i en underhistoria (story arc?) för att jag tyckt att sammanfattningen i nästa avsnitt duger även om det kan bli lite förvirrat ibland. Vill man se lite mer än så här är det ju bara att göra det, så länge man undviker S3E15-17 som gör ont att titta på.

Jag förutsätter att man sett filmerna episod I-VI, det vill säga originalen och så de tre prequel-filmerna som kom runt millennieskiftet. En fördel med Clone Wars är att när man ser filmerna I-III som en helhet tillsammans med Clone Wars blir den mycket bättre än de inte helt lyckade filmerna för sig.

Så, Clone Wars uppdelat per säsong. Listan.

Säsong 1

E5: Introducerar ett antal kloner som vi kommer se mycket av.

E19, E21: Introducerar Ahsoka, en central karaktär. Plus några andra karaktärer som också återkommer, samt the Techno Union som är rätt kul, även om de nog inte kallas det i det här avsnittet. E19-E21 hänger ihop men E20 skärs bort för att få ned mängden avsnitt att se.

Säsong 2

E1, E3: Introducerar Cad Bane, en återkommande karaktär även i andra serier. E2 skärs bort.

E12, E14: Början på historien om Mandalore, relevant i ett antal serier. Även här skärs mittenavsnittet i en minitrilogi bort.

Säsong 3

E12-E14: Häxor, vafan är det här? Jomen det är bara att titta. De här avsnitten kan kännas lite väl udda men de bygger upp en hel del och som bonus får man mycket Count Dooku.

E19: Viktig framför allt för vad som händer klonen Echo, men Tarkin är med också och ger lite bakgrundsfärg.

Säsong 4

E14: Ett avsnitt i Mandalore-serien.

E21-E22: Vi återintroducerar Darth Maul, en karaktär som tidigare varit ointressant men som ska få en egen och riktigt intressant utveckling.

Säsong 5

E1: Mer eller mindre en rak fortsättning på E22 i föregående säsong.

E2, E4-E5: En underhistoria som i sig är rätt ointressant men som introducerar Saw Gerrera som har blivit stammis i senare serier.

E14-E16: Mauls och Mandalores historier knyts in i varandra.

E17-E20: Viktig utveckling för Ahsoka.

Säsong 6

E1-E4: Den där Order 66 i filmepisod III, var inte det jävligt flummigt? Jo det var det, men här syr de ihop det.

E10: Och han Sifo-Dyas som omnämns i filmepisod II, han som beställde hela klonprogrammet av kaminoerna, vad har vi på honom? Här ges lite mer detaljer. Bonus: the Pykes!

Säsong 7

E1-E4: Här introduceras klongänget The Bad Batch, som jag mest tyckte var irriterande när jag såg avsnitten först. Varför bygga nya karaktärer nu, i sista säsongen? Det var förstås för att de skulle få en egen serie sedan och den är faktiskt sevärd, och klonerna är inte lika irriterande där. De här fyra avsnitten bygger upp till den. Vi får lite mer Techno Union också.

E9-E12: Det här är som en helt annan serie. Animationen i Clone Wars har gradvis blivit snyggare under säsongerna, och här tar den ett rejält hopp ytterligare uppåt. De fyra sista avsnitten går parallellt med filmepisod III och domedagsstämningen är påtaglig – ja hela stämningen är något annat än resten av serien. Se avsnitten ostörd och under goda förhållanden, det är de värda. Högklassig Star Wars.

Sammantaget

Jag får det till 38 avsnitt. Det är mycket, men avsevärt mindre än de totalt 133 avsnitt och en film som finns. Gillar man Star Wars och ser de nya serierna tycker jag det är väl investerad tid att se det här urvalet Clone Wars, så snart som möjligt.

Annons

%d bloggare gillar detta: