Divide and conquer

En sak bland många som jag glömde att ta upp i förra inlägget är förslaget att ha åtskilda valdagar för riksdagsval och övriga val. Det har för mig länge varit självklart att man ska göra så. Det är ändå bara rikspolitiken som får någon uppmärksamhet vid valen i dag. Kommunalpolitiken kan man hitta information om ifall man letar, men man får leta. Och allvarligt talat, landstingsvalet. Så länge vi nu har landsting så får man väl förmoda att valet till dem är av åtminstone någon relevans, men har ni försökt hitta information om partiernas ståndpunkter i landstingsvalet? Det har jag, och det är knappt att det går. Till och med partiernas egna företrädare får något glasartat i blicken när man frågar dem. Kort sagt, vid valen i dag är det bara rikspolitik som gäller, och så följer de andra valen med av bara farten. Genom att separera valdagarna skulle de andra valen kunna ta mer plats och bli annat än ett bihang.

Givetvis har the usual suspects börjat protestera. Minns att allt var väl i konungariket Sverige långt in i september 2006. Detta, ryar man, kommer att sänka valdeltagandet.
Jaha? För det första, hur vet man det? Det gör man naturligtvis inte. Inga belägg har anförts.
För det andra; än se’n? Om valdeltagandet sjunker så bevisar väl det bara vad vi redan var säkra på, att kommunvalen och landstingsvalen bara slentrianröstas i. Det kan inte vara ett allt överordnat mål att ha så högt valdeltagande som möjligt. 65% engagerade röstande måste vara bättre än 80% som röstar på måfå.

Annons

%d bloggare gillar detta: