Mr Putin, tear down this wall!

Jag har, för kanske första gången, varit med i en demonstration. Mot Ryssland. Den här.

Talare var Johan Norberg, Gunnar Hökmark och Fredrik Malm.

Norberg talar

Norberg talar

När jag kom dit tio minuter före utsatt tid så var det typ tolv personer där. Inte fantastisk uppslutning direkt. Lyckligtvis fylldes det på. Någon massdemonstration var det aldrig fråga om (inga Nätverk Mot Krig syntes till), jag skulle tro att det i slutändan var max 50 pers där. Polisen förklarade att vi inte fick vara framför entrén till ambassaden, för ryssarna hade meddelat att vi då skulle vara ivägen för deras transporter. Aha. Det var förstås därför de inte ville ha oss där.

Jag är nöjd med att det inte i första hand var en demonstration för Georgien, utan mot Ryssland. Såvitt jag kan utläsa är Georgien inte hjälten i det här dramat, men Ryssland är helt klart skurken. Det framgick också av talen.

Talarna var över lag habila, men på vissa punkter tycker jag att man gjorde det lite för lätt för sig, speciellt Hökmark. En demonstration är kanske inte platsen för att reda ut spetsfundigheter, men ändå. Det jag tänker på är att internationell rätt åberopades så oproblematiserat, specifikt då staters suveränitet. Det må vara korrekt att Ryssland inte har folkrätten på sin sida när man lever om i Georgien, men är det något vi borde ha lärt oss på sistone så är det att statssuveräniteten är överordnad individers rättigheter inom internationell lag, och att det inte kan accepteras. Ska man blint hänvisa till statssuveräniteten så hade det aldrig heller varit accepterat att gå in i Irak, vad som än försiggick där inne. Eller Sudan. (Rättsläget gällande Irak-invasionen är för övrigt inte alls så enkelt som det oftast framställs, men det är en annan sak.) Och nog tycker jag att man har tillräckligt på fötterna för att manifestera mot Ryssland utan att reservationslöst hänvisa till statssuveräniteten.

Jag spelade in stora delar av talen, för den händelse att någon skulle vara nyfiken. Jag missade första delen av Norbergs tal eftersom det tog ett tag innan jag kom på att jag borde spela in. Malms tal missade jag de första orden av eftersom han tvunget skulle börja prata omedelbart när Hökmark var klar.
Av för mig fördolda anledningar tillåter inte WordPress att man laddar upp mp3. Den tycks faktiskt inte tillåta några ljudfiler alls, vilket är lite tråkigt då man ges valet att ladda upp ljudfiler. Ladda ned ppt-filerna och döp om dem till mp3.
Om någon kan tala om för mig vad jag gör fel så blir jag glad.

Norberg
Hökmark
Malm

Annons

%d bloggare gillar detta: