Way out west, del 2

Mina huvudskäl för att tro att det vore bättre om McCain vann presidentvalet än om Obama gjorde det var alltså

  • Inställning till frihandel
  • Inställning till Irak
  • Praktiskt visad förmåga att arbeta över partigränser

Nu är vi nära valet, och det har hänt en del. Obama tycks ha tagit delar av sitt förnuft till fånga gällande Irak, och tänker antagligen inte hämta hem alla soldater direkt. Det går bra i Irak nu, men det finns fortfarande många möjligheter att sumpa det. Det effektivaste sättet vore antagligen att blixttahem soldaterna.
McCain å sin sida har varit något av en besvikelse. Han förföll till att rya mot girighet i finanskrisen; inte vidare intellektuellt. Han har drivit en ganska smutsig kampanj. Det har båda gjort, men McCain verkar ha varit snäppet värre, och det stämmer inte med den förut etablerade bilden av honom. Det har också, i alla fall hos mig, väckt vissa frågetecken om hans gamla paradgren att arbeta över partigränserna. Inte för att Obama, som aldrig gått emot partilinjen, någonsin visat sig kunna det, men det är ändå ett bakslag.

Även om det inte är avgjort än så är det troliga att Obama vinner. Jag har börjat känna att det kanske inte skulle göra så mycket. I alla fall inte för Irak.
Fast det är ju det där med frihandeln. McCain är fortfarande frihandelsvän, både i retorik och praktik. Obama är fortfarande protektionist, både i retorik och praktik. Ska man hoppas på Obama i denna fråga så måste man hoppas att han ljugit hela valkampanjen och att han ska börja agera tvärtemot sin historik. Nej, jag tror fortfarande att McCain vore det bättre valet. Men jag tillåter mig att hoppas att om Obama skärper sig så ska det inte behöva bli så illa.

Annons

%d bloggare gillar detta: