Onda vetenskapsmän och imperialistiska kapitalistlakejer

Greenpeace är igång igen. De har dekorerat Stockholms stadshus med en förvisso imponerande skylt som läser ”Keep food safe, stop GMO’s!” Vad betyder det egentligen?
Visst måste man navigera med viss försiktighet när det gäller genmanipulerade grödor. Men detsamma gäller vanlig växtförädling. Båda aktiviteterna tar fram växter som inte fanns förut. Man kan säga att skillnaden är att med genmanipulering så vet man vad man gör med växten, till skillnad från vanlig förädling som är mer av roulette. Sedan är det inte hela sanningen. Vid genmanipulering så kan man föra in gener från helt andra pooler, vilket i och för sig kan göras vid växtförädling också, men inte i samma utsträckning. Det kokar ned till att visst måste man ta det lite försiktigt, men skillnaden mot vanlig växtförädling är inte gigantisk, och det är inte säkert att riskerna ens är större.
Greenpeace talar i artikeln om bättre riskbedömningar, men det är inte det de menar. Deras skylt är mer talande. På sin egen hemsida om GMO har de som översta och största rubrik: ”Say no to genetic engineering”. Det är vad det handlar om. De vill inte ha den tekniken alls. De skriver:

”Genetic engineering enables scientists to create plants, animals and micro-organisms by manipulating genes in a way that does not occur naturally.

These genetically modified organisms (GMO) can spread through nature and interbreed with natural organisms, thereby contaminating non ‘GE’ environments and future generations in an unforeseeable and uncontrollable way.

Their release is ‘genetic pollution’ and is a major threat because GMOs cannot be recalled once released into the environment.”

Må det. Men exakt samma sak kan sägas om växtförädling. Och växtförädling kan man väl inte vara emot? Eh, jo. Kommer ni ihåg den Gröna Revolutionen? Den som räddade åtminstone någon miljard människor undan svälten? Den kritiserades med väsentligen exakt samma argument som Greenpeace använder nu.
Get this, Greenpeace: GMO är nästa gröna revolution. GMO har potential att dramatiskt öka produktiviteten i jordbruket. GMO har möjlighet att både underlätta tillvaron för fattiga afrikanska bönder och ge oss en rejäl dos biodrivmedel (som för övrigt också kan få hjälp av lite alert biologi).
Det är sant att sådan verksamhet inverkar på den biologiska mångfalden. Men det verkligt stora ingreppet i biologisk mångfald är att alls hålla på med jordbruk. Sedan är det mest förändringar på marginalen. Däremot kan ett effektivare jordbruk i princip ge oss möjlighet att lämna tillbaka större ytor helt till naturen, om det är det vi skulle vilja.

För att hårdra det till en maxim: Jag tycker att det är bra om det finns olika sorters skalbaggar, men måste jag prioritera så väljer jag att människor inte ska svälta. Om Greenpeace tycker tvärtom så borde de säga det. De borde också säga att de ogillar GMO så mycket att de inte vill fånga möjligheten till mindre användning av fossil koldioxid och mindre odlade arealer.

Annons

2 svar to “Onda vetenskapsmän och imperialistiska kapitalistlakejer”

  1. Hur tänkte de nu? « Ape reft of his tail Says:

    […] har tidigare kritiserat Greenpeace för mindre genomtänkta ståndpunkter. Det tycks inte finnas anledning att omvärdera […]

    Gilla

  2. Val: Parti « Ape reft of his tail Says:

    […] När man ändå jämför med andra miljöintresserade partier, och teknikfientlighet: Centern kan i alla fall i princip tänka sig genmodifierade grödor. Det är viktigt. […]

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: