Juche? Prosit!

eller
Hur tänkte ni nu?

I den allmänna paniken efter Alliansens energiutspel så har Mona Sahlin nu sagt att hon vill begränsa utrikeshandeln med el.
Hon säger:

– Regeringens ambition att nu brassa på med jättekablar från Sverige ner till Europa innebär ett högre energipris i Sverige. Det är inte rimligt, vi har ett behov av att utveckla vår egen elmarknad och vår egen försörjning tillsammans med de nordiska länderna

Vill man vara elak, och det vill man väl emellanåt, så kan man säga att Sahlin går från klarhet till klarhet: Igår Hizbollahfraternisering, i dag Nordkorea-juche.

Men om man, som ledaren (frrr-dsch) för S, vill att Sverige ska gå mot strömmen och vara mer av en isolerad ö i energihavet så måste man också vara redo att klara försörjningen när el niño slår till. Tanken ska ju tydligen vara omsorgen om industrin. Vad händer när kärnkraften är borta, det inte blåser och det är mulet? Nej, ju mer avskurna från omvärldens elmarknad Sverige är, desto viktigare blir det att ha en rejäl portion kärnkraft som oavsett väder kan trygga elförsörjningen. Då går det ju inte att köpa kolkraft från utlandet längre.

Jag har inget emot att Sverige är självförsörjande på el. Trots allt tal om effektiviseringar lär elbehovet dessutom inte bli mindre när vi ska börja driva bilarna med el. Jag förstår bara inte varför vi i denna process ska klippa kablarna till utlandet. Speciellt inte om vi med vår fina rena el kan konkurrera ut koleldning annorstädes.

Nå. Sahlin förklarar vidare:

– Jag skäms inte för att jag värnar de svenska jobben i den elintensiva industrin, det borde Fredrik Reinfeldt också tänka på som svensk statsminister

Är det Sahlins analys av energimarknaden vi har sett här? Allvarligt talat, vad är detta? Socialdemagogiska lågstadiepartiet?

Uppdatering
Flera är inne på samma spår.

Annons

%d bloggare gillar detta: