Sex timmars arbetsdag!

Man kan säga mycket om Metalls öppning för temporärt sänkta löner. Själv är jag rejält förvånad, det går stick i stäv med fackets traditionella inställning. En längre utläggning om klokheten i den här strategin får anstå, men helt svart eller vitt är det inte.

Nå. En vinkel som jag inte har sett är att detta är ju precis vad många vänsterut har efterlyst! Vad är detta annat än att gå ned i arbetstid och dela på jobben? Få mer tid över till annat i livet! Dessutom i en period med avsaknad av positiv tillväxt, också det ett omhuldat tillstånd av till exempel miljöpartiet. Ändå har jag inte hört jubelropen från vänsterlägret. Hur kan det komma sig?

Uppdatering
Nu tycks någon i alla fall ha tänkt tanken. Men jag skulle inte kalla det jubel.

Uppdatering 2
Visst, visst. Strängt taget är det ingen lönesänkning, utan minskad arbetstid. Det är en relevant distinktion.

Annons

%d bloggare gillar detta: