Luftfickor på djupet

Man verkar ha hittat lastfartyget som sjönk i Kosterfjorden. Uppgifter om djupet där det ligger varierar mellan 50-60 meter och drygt 100 meter. Frågan tas upp huruvida man kan tänka sig att någon kan överleva i en luftficka inne i fartyget, vilket sägs vara i princip möjligt.

Men en luftficka kommer att ha samma tryck som det omgivande vattnet. Vidare är det 21% syre i luften. Syre blir giftigt vid ett partialtryck på 1,6 atmosfärer, vilket betyder att vanlig luft blir giftig när den komprimerats vid det tryck som råder på drygt 60 m djup. Så om fartyget ligger på drygt 100 m djup så torde svaret vara att nej, man kan inte överleva i en sådan luftficka, inte någon längre tid i alla fall.

Visserligen förbrukas syre när man andas det, och med sjunkande syrehalt så ökar djupet man kan vara på… men det ersätts med koldioxid, som inte heller är någon höjdare i högre koncentrationer.

Annons

4 svar to “Luftfickor på djupet”

 1. Norpan Says:

  Skönt att någon mer uppmärksammat SVD:s dykokunskap. I går slog de ju på stora trumman att KBV endast kunde dyka 40m och fartyget kunde ligga på 200m och där kunde det ju finnas luftfickor…

  Det värsta när man ser sådant här i tidningarna är ju att man inser att allt man läser i tidningen som man själv inte kan så mycket om förmodligen har lika stora faktamissar.

  Gilla

 2. Nisse Says:

  Om man ligger i en luftficka på 100 meter och doppar handen i vattnet. Visar då dykarklockan 100 meter också?

  Gilla

  • horvendile Says:

   Ja, djupmätaren bör visa 100 meter. Den mäter tryck, och trycket kommer att vara detsamma även det finns en luftficka i närheten.

   Gilla

 3. Thomas Says:

  Förstår inte varför SvD gör en värdelös ”grafik” om var fartyget sjönk som dessutom är fel. Ibland undrar man om det är viktigare att hitta på ngt att skriva om enligt ett visst format än att ta reda på fakta. Se sjöfartverkets blogg: http://www.sjofartsverket.se/templates/MRCCLogg____13676.aspx?Category=Alla&Status=1&Period=2
  Fartyget sjönk mellan Torgrimmen o Ramskär (långt söder om Kosterfjorden) i djuphavsrännan och ligger med all säkerhet på mer än 100 meters djup. Förmodligen gick det så fort att ingen hann ta sig ur, vilket är fruktansvärt tragiskt.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: