Jobbiga utlänningar som rullar med ögonen

För några dagar sedan hörde jag på radio om någon kommun som inte ville ta emot ensamkommande flyktingbarn, för de kunde ju ha varit med om hemska saker och blivit helt knasiga, och sådana törs man ju inte ha inom kommunens gränser. Lite analogt med hur jag behandlade Litauens antigaylag så skrev jag inget om det, för det var så uppenbart knäppt. Sedan dess så har Vellinge kommun figurerat en del i tidningarna och jag förmodar att det är samma fall. I samband med det så vill jag peka på en text som en av mina favoritbloggare Johan Ingerö skrivit. Jag håller inte alltid med honom, men här är det rätt så mycket, eh, rätt:
Invandringen och loserstämpeln
Med ”rätt” så menar jag förstås att vi väsentligen tycker likadant. Jag har länge hävdat att fri arbetskraftsinvandring är en viktig nyckel för att komma tillrätta med misslyckad integration. Nu säger jag: Hear, hear!

Annons

5 svar to “Jobbiga utlänningar som rullar med ögonen”

 1. Hinken Says:

  Problemet är väl inte att man har varit för snäll. Snarare att man varit för dum. Det hade kunnat gjorts rätt från början och då hade vi kunnat ta in alla förutsatt att de inte kommer på en gång utan att det hade blitt så här. 😛
  Finns massor jag skulle vilja skriva om ämnet men jag väljer att kortfatta det till: Vi behöver fler jobb, och då måste vi göra oss av med orsakerna till finanskrisen som jag själv hellre kallar för ekonomisk stagnation av den anledningen att resurser finns så det blir över för alla, men resurserna fastnar nånstans.

  Gilla

 2. horvendile Says:

  Integrationsproblematiken uppstod ju knappast med finanskrisen, och finanskrisens orsaker torde väl väsentligen vara artificiellt låga räntor.

  Gilla

 3. Hinken Says:

  Sant. Det jag menar är att finanskrisen är ett problem som kommit till senare som är kraftigt ivägen för att lösa problemet med invandringen. För om vi inte har jobb ens till oss själva, hur ska då invandrarna få jobb?

  Det finns flera anledningar till varför vi fått denna kris som tillsammans blir en enda stor kris. Dock bottnar i alla fall de flesta i kapitalismens grundskelett. Nu låter jag väldigt vänster, men det är nog mer sant att jag är anti-kapitalist än att jag skulle vara vänster. Kan låta rörigt men nog om det. 😉
  Kapitalismen har klart sina fördelar, men har även fundamentala nackdelar. Till skillnad från vad många tror så MÅSTE man inte rasera systemet och bygga upp nytt. Klokare är troligen att använda vårt nuvarande system och vidareutveckla det. Att samtidigt ta bort kapitalismen helt kan också vara skadligt eftersom den bidrar med flexibilitet till samhället.

  För att hålla sig till ämnet vill jag påpeka att kapitalismen är direkt bidragande till invandringen, men på ett mer långsökt sätt. Självklart har kulturella skäl stor inverkan också. Jag skulle antagligen kunna skriva en bok om det här, men jag har fullt upptagen med att läsa de böcker som redan är skrivna. Än så länge är jag mest insatt i den ekonomiska delen och dess påverkan.

  Orkar man inte läsa böcker kan man alltid titta på sånt här: http://vimeo.com/3261363 Den förklarar översiktligt det som hände med bankerna i USA. Och så här mycket tänkte jag inte skriva från början. ^^

  Gilla

  • horvendile Says:

   Jag skulle säga att det är ett grundläggande feltänk att antalet jobb är en konstant. Fler människor kan skapa fler jobb. En annan fälla är att tänka att invandrare ska vara de sista att etablera sig på arbetsmarknaden. Tyvärr har det till stora delar varit så, men det är där arbetskraftsinvandringen kommer in och tvättar bort bilden av invandrare som utslagna typer som det är synd om.

   Jag håller med om att kriser hänger ihop med kapitalism, av den enkla anledningen att kapitalism i princip är en massa människor som agerar på eget bevåg. Förr eller senare kommer tillräckligt många att fatta dåliga beslut samtidigt för att det ska bli en kris. Det är under det steget bakåt som det gäller att komma ihåg alla steg framåt. Jag tror att det blir mycket svårt att få bukt med kriserna utan att reglera bort hela kapitalismen. Vilket inte betyder att det inte går framåt, se tex
   http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=04&year=2008#2642

   Gilla

 4. Hinken Says:

  Jo, där hade jag inga motsättningar.
  Mitt uttalande om ”För om vi inte har jobb ens till oss själva, hur ska då invandrarna få jobb?” hade mer tanken bakom sig att många brukar ha detta som främsta anledning till varför vi inte ska låta dom komma hit. Inser nu hur luddig jag var när jag egentligen menade att dom kan inte sno våra jobb för det finns inga jobb att sno i nuläget.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: