Att sila kippor och svälja kameler

Enligt DN vill KF väst att Coop ska bojkotta Israel.
Det var ju lite kuriöst.
Enskilda individer får förstås bojkotta vilka de vill, och detsamma gäller privata företag. Från företag och organisationer är det dock rimligt att vänta sig lite eftertanke. Det finns visserligen flera sätt som staten Israel beter sig illa på, och dess senaste regering är inte direkt min favorit. Men det finns många, många stater som beter sig mycket, mycket värre. Det är därför konstigt om man väljer ut just Israel att bojkotta. Hur tänker man då?
Men så är det förstås inte. De genomtänkta KF:arna har, utgår jag från, gjort det här på ett konsekvent sätt. Nu väntar jag bara på att den långa listan på andra länder de också vill bojkotta ska offentliggöras.

Någon som tycker att jag ska hålla andan medan jag väntar?

Eller så förbereder jag en egen bojkott av KF, om det nu är så att bojkotter är hur KF föredrar att kommunicera.

Uppdatering
Som påpekats i kommentarerna är KF väst inte synonymt med hela KF/Coop. En svarsbojkott är bara rimlig om KF antar Israel-bojkotten.

Uppdatering 2
KF meddelar nu att någon bojkott inte är aktuell. Därmed torde frågan vara i praktiken utagerad, och det fruktansvärda damoklessvärd min personliga bojkott mot KF utgjort kan plockas ned.

Annons

47 svar to “Att sila kippor och svälja kameler”

 1. Johnny Boddy Says:

  Undrar vilket land som faktiskt beter sig värre än Israel? Har du något förslag?

  Gilla

 2. Ruben Says:

  Jag tror du har missat något nu, det är KF Väst’s medlemmar som har drivit denna frågan, MedMera-kortinnehavare alltså! Inget att ta på allvar.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Jag är definitivt skyldig till att inte ha koll på precis vilka som konstituerar KF Väst. Mitt resonemang tycker jag inte påverkas av det, men däremot kanske ett förtydligande skulle in i texten. Tack för påpekandet.

   Gilla

 3. Benny Says:

  Så enligt din logik ska man alltså handla med alla, eftersom alla är lika goda kålsupare? Varför inte istället se detta som ett bra första steg?

  Sen vet jag inte riktigt vilka du anser skulle bete sig värre än Israel, det måset betyda att du har någon form av skala över länder som beter sig dåligt och vad dessa länder gör. Undrar lite vad det i så fall står där, vad är värst? Statsterrorism? En rasistisk och diskriminerande stat? Krig? Ockupation? Tortyr?

  Lustigt.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Det är förvisso relevant att fråga sig om bojkott alls är en bra metod. Vad vill man uppnå med det, är det rimligt att ge sig på privatpersoner för vad staten gör, och hur ofta verkar det fungera?

   Svaret till större delen av resten av din fråga torde finnas ovan. Den som på allvar tycker att Israel är den värsta staten på jorden har en del funderande kvar att göra.

   Gilla

 4. Frölunda Says:

  Buhu, handla i en annan affär då ditt mongo.

  Gilla

 5. fjafjan Says:

  Den relevanta frågan är inte vilka länder som är ”värsta”, utan vilka länder man kan positivt påverka med en bojkott. Att bojkotta Israel kan ha ganska uppenbara fördelar, då det är en demokrati och man tydligt kopplar bojkotten till ockupationen och brott mot de mänskliga rättigheterna ger det en klart insentiv för Israeliska medborgare att välja en regering som kommer göra slut på ockupationen. Elfenbenskusten är inte en fungerande demokrati, att bojkotta skulle bara skada ekonomin och göra hela situationen värre, vilket gäller i princip resten av de stater du nämnde.

  Olika problem kräver olika lösningar helt enkelt.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Det är i och för sig en relevant synpunkt, men dels straffar man då länder för att vara demokratier, dels är det synnerligen osäkert om en allmän bojkott leder till en sådan utveckling, och dels kan Israel inte ensamt skapa fred i området.

   Att man sedan kan fråga sig om Israels nuvarande regering alls vill ha fred är en annan sak.

   Gilla

   • fjafjan Says:

    Man straffar inte länder för att vara demokratier, man straffar de demokratier som är dåliga ur människorättssynpunkt.
    Att Israel ej ensam kan skapa fred i området är på någon nivå sant, menIsrael skulle kunna skapa fred genom att gå med på det som kallas tvåstatslösningen och som röstas om varje år i FN, där ”the Arab League” erbjuder normaliserade relationer i utbyte mot skapandet av en Palestinsk stat längs ’67 gränserna. Det är i min mening mycket svårt att göra en analys av situationen där man inte kommer fram till att nybyggarna på Palestinsk mark, och Israeliska statens, och samhället i storhets, problem att hantera dessa galningar, är grunden till den nuvarande konflikten.

    Att Israels nuvarande regering är ointressade av fred är onekligen sant, varför jag nämde att en bojkott skulle kunna ”ge ett insentiv för Israeliska medborgare att välje en regering som kommer göra slut på ockupationen”.

    Gilla

 6. Marcus Says:

  För det första: Det är skönt att höra horvendile, en person som inte sållat sig till ”hata-Israel-fåran” som alla så lydigt följer i Sverige. Ingen lyfter blicken och ser till de orimliga reaktioner som riktas mot Israel, som gör det enda rätta och försvarar sig.

  För det andra: En bojkott här i Sverige…vem bryr sig… jag kommer ihåg när Sverige bojkottade Coca-cola år 1977. Varade i tre dagar, ingen kunde ha brytt sig mindre. same same but not very different.

  Gilla

 7. Christian Says:

  Okej, det var ju bra. Särskilt med tanke på att Israel förser Västbanken och Gaza med förnödenheter och är en av de enskilt största bidragsgivarna. Bojkott av israeliska produkter leder alltså till att israelerna helt enkelt drar ned på transporterna till Gaza och Västbanken. Bra tänkt där. När skall svenskar egentligen sluta upp med att komma släpandes med samma gamla unkna argument från 70-talets antisionism inom FN? Nu har de ledande företrädarna för FN bett om ursäkt, de flesta fördömanden gentemot Israel såsom ”stadsterror”, ”sionism=rasism” etc. är upprivna. Dags att föra debatten till en högre nivå. Unket av KF-väst, och sluthandlat hos Coop om dessa dumheter går igenom.

  Gilla

  • Pinjata Says:

   Verkar som om du missuppfattat verkligheten lite. Israel förhindrar transport av förnödenheter till palestinierna, inte tvärt om.

   Gilla

   • Jari Says:

    Läs gärna på lite. Israel förser Palestinierna med miljontals dollar och förnödenheter varje månad för att de ska kunna bygga upp sin infrastruktur trots att Israel lämnat Gaza och palestinierna vill vara självständiga. SKa väl inte behöva gå igenom en klassisk pajkastning i detta forum, bara samla lite enkla fakta innan man skriver.

    Gilla

    • Paramount Says:

     Det är inte Israel som förser Palestinierna i Gaza med förnödenheter. Det är EU, USA och andra arabstater (såsom Saudi Arabien som har donerat $1 billion dollar till Palestinierna) som förser Palestinierna med förnödenheter. Det enda Israel gör är att dom släpper igenom en del av de förnödenheter som skickas genom den blockad som man (Israel) upprätthåller. Vad generöst av Israel, va? Israel släpper igenom lite mat och lite mediciner bara för att inte civilbefolkningen ska förvandlas till avmagrade skelett, och nyligen godkände Israel en sändning av skor till Gaza. Men all byggmaterial såsom cement osv släpps inte in till Gaza av Israel. Vilket är anledningen till att Gaza fortfarande ligger i ruiner.

     Gilla

    • Jari Says:

     Dessvärre stämmer inte dina påståenden. De får också stora bidrag EU och USA. Du får väl ta och läsa i Israels statsbudget.

     Innan du målar ut Israel som illvilligt så får du nog ge lite cred. Att Israel finaniserar ett mot Israel fientligt land är stor skillnad mot hur andra stater agerar mot sina ”motståndare”.

     Gilla

    • Paramount Says:

     Det jag säger att EU, USA och Saudi Arabien m.fl. betalar och skickar bistånd och förnödenheter till Gaza stämmer visst. Det är bara att googla.
     Däremot hittar jag ingenstans att Israel skickar förnödenheter till Gaza. Jag hittar bara information som säger att Israel släpper igenom humanitär hjälp till Gaza, men samtidigt påstår man att det är Israel som skickar den humanitära hjälpen fast det klart och tydligt står vart ifrån hjälpen kommer ifrån – dvs från FN, internationella hjälporganisationer, Europeiska länder och länder från Mellanöstern. Men pro-Israeliska webbsidor säger så fint att det är ”Israel’s humanitarian Aid to Gaza”.

     Det är ju skamlöst!

     http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Peace/aidgaza.html

     Om du har någon källa som visar OM och eventuellt hur mycket som Israel bidrar med så vore det intressant att se det.

     Gilla

 8. Moffo Says:

  Jag tycker dina reflektioner kring detta ämne är sansade och genomtänkta. Jag tänker inte helt osökt på den akademiska bojkott mot Israel som den brittiska vänstern genomdrivit. Det avgörande tankefelet där är att den israeliska akademiska världen tillhör det israeliska samhällets största tillskyndare till fredsrörelsen. Vilket alltså får till följd att britterna skadar samarbete med den kraft man rimligen önskar stödja.

  COOP:s handelsbojkott slår inte mot ockupanter på västbanken, de slår inte mot högerregeringen. De slår huvudsakligen mot mindre jordbruksproducenter, vilket knappast för oss i någon riktning alls.

  Men en högst rimlig protest, om man nu vill ägna sig åt sådana, kan ju vara att inte delta i gemensamma militära övningar, vilket har varit på tal. Det är en symbolhandling som åtminstone är relevant.

  Gilla

 9. Sixten Says:

  Ni som är så emot Israel. Tycker syd om er, så totalt hjärntvättade som ni har blivit av den svenska vänstervrida pressen. Ni har aldrig försökt tänka själva utan återger bara sånt som ni blir påprackade. Patetiska, det är vad ni är.

  Gilla

 10. chris Says:

  Invandringen kommer givetvis att ge oss ett ökat hat mot Israel och USA; vi kan inte längre välja själva i den frågan. Framtiden är mer Burka än bikini.

  Gilla

 11. Andreas Says:

  Kanske är det att de inte vill bryta mot lagen som får dem att bojkotta!?

  Enligt ett domslut i Eu-domstolen som bara är några veckor gammalt så gäller ej frihandelsavtalen mellan EU och Israel de produkter som produceras på av Israel ockuperad mark. Samma produkter får inte heller enligt detta domslut säljas som ”made in Israel”!

  Produceras tex frukt på av Israel ockuperad mark? JA!
  Är den märkt ”producerad på av Israel ockuperad mark”? NEJ!
  Är det möjligt för KF att följa lagen? Antagligen inte då Israel skriver ”made in Israel” på allt!

  Ingen ”vänsterpropaganda”, ingen antisemitism, bara laglydighet. Svårt att argumentera mot det…

  Målet i EU-domstolen heter C-386/08 om någon är intresserad av att läsa!

  Gilla

  • Jari Says:

   Andreas… kära nån… en bojkott av varor odlade på ”ockuperad” mark drabbar palestinierna, men så långt tänker väl inte du.

   Gilla

   • Andreas Says:

    Lika mycket som bojkotten av Sydafrika drabbade de svarta i landet…
    Men så var det ju å andra sidan inte en bojkott jag argumenterade för men att Svensk Lag följs där ett äpple är ett äpple och ett päron är ett päron lika mycket som ”producerat i Israel” inte är ”producerat i av Israel ockuperad mark”!

    Men så mycket förstå väl inte du…

    Gilla

   • Andreas Says:

    Men så var det ju inte det jag argumenterade för!

    Jag vill att Svensk Lag som är stiftad för att skydda svenska konsumenter skall följas. Du har rätt och möjlighet att som person bojkotta Iran därför att dessa produkter är märkta ”made in Iran”. Samma rätt har de svenskar som ej önskar köpa produkter som är prroducerade på av Israel ockuperad mark!

    Gilla

 12. Lars Says:

  Jaha nu får man klippa medmera kortet.

  Gilla

 13. Kryckan Says:

  Lars –> Jaha nu får man klippa medmera kortet.

  ctrl c – ctrl p

  Jaha nu får man klippa medmera kortet.

  Gilla

 14. Pinjata Says:

  Skönt att någon gör något mot naziststaten Israel! Vågar inte tro att detta kommer få något större genomslag då rädslan att kallas för antisemitiska är för stor.

  Gilla

  • Jari Says:

   här kommer ditt rätta ansikte fram. suck pinjata… du är som en pinjata, man när den spricker kommer överraskningen, men ingen är förvånad, eller glad.

   Gilla

 15. sofi Says:

  Tycker din rubriksättning är perfekt, svälja kameler är sannerligen vad den svenska vänstern ägnar sig åt i sina ändlösa bojkottstokerier.

  Ser fram emot den dagen då Ryssland, allehanda arabländer, Kuba, Sudan etc bespottas av vänstern på samma sätt som de idag hetsar mot Israel och i viss mån USA.

  Trevlig kväll!

  Gilla

 16. 42 Says:

  KF går redan kräftgång, men visst, vill man ytterligare skjuta sig i foten så inte mig emot. Som nån redan konstaterat, av alla skurkstater runt om i världen så hittar man…Israel!?

  Gilla

 17. Nils Says:

  Alla som är emot Israel är bara rädda och patetiska människor, rädda att stöta sig mot muslimer och islam som infiltrerat landet och dess företag/myndigheter/organisationer… Det är ni som är landsförrädarna, och det är ni som kommer avrättas av era nya ”vänner” först.

  Tycker synd om Sverige när de första halshuggningarna är ett faktum. Vi kommer nog alla leva att se detta, var så säkra. Islamiseringen accelererar, det kommer gå fortare än ni tror.

  Gilla

 18. Janne Says:

  Tycker vi borde bojkotta Gaza. Där finns en enda Israel(Kidnappad).
  I Israel finns 1500000 araber med högre levnadsstandard än i de flesta arabstater. Etnist rensning av värsta slag.

  Gilla

 19. GM Says:

  Så länge palestinierna inte vill skapa fred med Israel, har ju Israel inte så mycket val. Skall man dra sig ur Västbanken som man gjorde med Gaza bara för att få ännu mer raketer skickade mot sig. Knappast.

  Vill ni hjälpa Palestinierna så bojkotta Iran, det är nämligen de som försöker hålla igång konflikten. För så länge Palestinierna har det svårt så har regimen i Iran nämligen lättare att hålla sig kvar i makten. Det kanske är därför man förser Hamas med raketer. Rakter som enbart skjuts mot civila i Israel.

  Gilla

  • Paramount Says:

   Det är ju Israel som inte vill ha fred och som har underminerat fredssamtalen den senaste tiden. Sedan 2002 har Israel sagt nej till The Arab Leagues fredsinitiativ. Hela arabvärlden erbjuder Israel fred och ett erkännande av staten Israel i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser samt att man finner en RÄTTVIS lösning på flyktingfrågan. Men det vill inte Israel. Och nu senast vill man heller inte sluta att bygga illegal bosättningar på ockuperad mark för att få igång samtal med Palestinierna. Nethanyahu säger själv att Israel har byggt bosättningar i mer än 42 år och kommer att fortsätta med det. Detta är inte en fredlig handling. Med andra ord: Israel är inte intresserad av fred. Men samtidigt gråter Israel inför all världens media och påstår att det är Araberna som inte vill ha fred. Haha, tror den högerextrema och ultranationalistiska regimen i Israel att folk är hur dumma som helst och inte förstår?

   Gilla

   • Friskytten Says:

    Konflikten Israel / Palestina är en av de mest oförsonliga och hopplösa som finns.
    Båda parter lever i en barnsligt förödande tro att den andra parten ska upphöra att existera.
    Men detta kommer inte att ske. Palestinier kommer att finnas kvar. Liksom judar. Och de andra folkgrupperna som trängs på denna lilla plätt av jorden.
    Någon gång måste båda sidor inse att motparten inte kommer att försvinna. Att de andra inte kommer att acceptera att leva under dödshot eller förtryck samt att man sluter fred med sina fiender, inte med sina vänner.

    Gilla

   • Christian Says:

    Paramount, hela debatten är ju skev från början. Israel, Israel, Israel, fel, fel fel. Det regnade raketer över Israel – Israel agerar inte utan försöker med diplomati. I två år besvarar man inte attackerna utan hotar Hamas med repressalier om inte attackerna upphör. Så bombas Gaza och hela armadan av rödskjortor gråter ut i media om hur ont Israel är. Sure. Israels politik är inte rätt i alla lägen – men kom igen nu. Mot en demokratisk stat, som sägs vara rasistisk trots att druser och araber åtnjuter demokratiska rättigheter och är representerade i Knesset. Mot denna ondsinta regim står Hamas som – medvetet – beskjuter civila mål inne i Israel och placerar sina avfyrningsramper i närheten av skolor, sjukhus och FN-kontor.

    En bild som visade kontrasterna i konflikten var den bild som publicerades i Expressen under den andra intifadan. Med fara för sina egna liv kämpade tre israeliska soldater för att rädda en ung palestinsk pojke med ett bombälte runt sig. Den ena sidan räddar en ung pojkes liv, den andra är beredda att sända unga pojkar i döden. Sluta upp med ensidiga och trångsynta fördömanden av Israel, tack.

    Sedan att arabvärlden önskar fred – sedan när? När Jordan massakrerade tusentals palestinier under den s.k. ”svarta september”? När Syrien förbjöd palestinier att vara legala medborgare och att bygga fasta bostäder? Egypten är det enda land som slutit fred med Israel, officiellt, och de tolererar inte extremisterna i Gaza. Med Abbas fanns det reala fredsförhoppningar. I samma ögonblick som Hamas öppnade eld mot sina politiska motståndare och började beskjuta Israel grusades allt. Israel var redo att acceptera ett fritt Gaza och Västbanken redan när man undertecknade Oslofördraget. Vem var det Clinton fördömde för att avtalet gick i graven – Israel eller Palestina? Kom igen.

    Gilla

 20. Friskytten Says:

  Okej, jag gillar inte heller Israels behandling av palestinierna och deras ockupationspolitik.
  Men varför är det alltid Israel som ska bojkottas?
  Det finns ju så många andra länder, vars politik också är vidrig, som Horvendile påpekar i ett svar har på bloggen.

  Jag vet att mitt samvete skulle må bättre om jag bojkottade dem alla, men jag kan inte förstå varför man ska ge sig på just bara Israel.

  Gilla

 21. Lisette Says:

  Det är en viktig fråga du ställer, hur kan man tänka så? Varför just Israel? En bloggkompis till dig har turligt nog rotat fram svaret. http://markusketolainen.wordpress.com/2010/04/11/israels-overlagsna-produkter/

  Fortsätt båda två! Ni är helt rätt ute i att dra fram de här skuggfigurerna och för egen del visar er normala syn.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: