Pennan vs svärdet

Jag hade tänkt att jag skulle slippa kommentera den kavalkad av dåligt omdöme som omgett Ship to Gaza. Men nu var det någon på radio som Hade Fel. Och ni vet hur det blir då.

Jag minns nu inte längre exakt vad vederbörande sade, eller ens vem det var (tror det var i Kulturradion, vad någon nu ska med den informationen till). Men det handlade om Israel vs Hamas, och kritiserade Israels generella modus operandum gentemot Hamas, med motiveringen att Hamas var en idé, och man kan inte bekämpa idéer med våld. Ungefär så.
Det är struntprat förstås. Nazityskland var en idé ungefär lika mycket som Hamas, och den gick utmärkt att bekämpa med våld. Närmare bestämt var det det enda tillgängliga sättet, när saken ställdes på sin spets (något av en eufemism kanhända). Samma sak med Japans herrefolksutveckling under samma tid. Man kan också med visst fog hävda att våld, eller ungefär så mycket våld som Israel nu utövar, hade en viktig del i segern över kommunistblocket.

Hon som sade så är helt ute och cyklar i sak alltså. Däremot tycker jag att hon, måhända av ren tur, har rätt just i det här fallet. Den närmast totala blockaden av Gaza har jag varit emot sedan dag ett (vilket jag tror att det finns dokumentation på, men den här bloggen är inte så gammal). Jag ska inte säga att jag förutsagt precis hur det skulle gå, men mitt nuvarande resonemang utvecklade jag nyligen. Det går i korthet ut på att blockaden är ineffektiv och kontraproduktiv i sin nuvarande form och bör avvecklas.

Däremot är det rimligt att Israel fortsätter att kontrollera last på väg till Gaza. Det finns ingen anledning att göra vägen fri för iranska raketer. I det ljuset hade man, även om man skulle följa min rekommendation, varit tvungen att gå ombord på Ship to Gaza. Hade det inte funnits vapen ombord så skulle det sedan ha varit fritt fram.
Men, som man gjorde det. Herregud alltså. På internationellt vatten. Jag vet, jag vet, det går att konstruera ett folkrättsligt försvar för det. Men det går faktiskt ännu lättare att konstruera ett folkrättsligt case för Guantánamo, och Guantánamo är ändå ingen bra idé. Allt som är juridiskt typ-okej-om-man-ser-det-så-här är inte en bra idé att faktiskt göra.

I allmänna termer så favoriserar jag Israel över Hamas vilken dag som helst, och den läsare av denna blogg som hellre bor i ett Hamas-samhälle än i ett Israel-samhälle kallar jag lögnare eller skogstokig. Men det betyder inte att allt Israel gör är rätt, och att Israels nuvarande regering inte har alla koppar i skåpet är inget jag hemlighållit. Ändå har jag svårt att förstå den här senaste grejen. Hade man väntat tills konvojen var på israeliskt vatten hade man haft en chans att få förståelse från alla utom de vanliga loonies som är patologiskt emot Israel vad de än gör. Men nej då, man måste tvunget ge sig ut på internationellt vatten.
Fail på det.

Det finns vissa vaga förhoppningar om att det här eländet ska föra med sig att Israel lättar på blockaden. Tja, hoppas kan man ju. Men jag håller inte andan medan jag väntar.

Annons

Ett svar to “Pennan vs svärdet”

  1. En vals vi kan « Ape reft of his tail Says:

    […] jag skrivit om det ena så får jag väl i vanlig ordning skriva om det andra. Efter Israels, eh, överilade bordning av Ship to Gaza (som å sin sida inte är enbart änglar) har nu det förutsägbara kravet […]

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: