Otur när man… tänker?

För några dagar sedan intervjuades Lars Ohly i DN. I den aktualiserades ett par uttalanden som jag berörde för några veckor sedan.

Det finns dock ett område där Lars Ohly tycker att det är bra att gynna den mest högavlönade eliten. Det gäller fotboll.

– Jag är väldigt övertygad om att elit behövs i idrotten. Och när Andreas Johansson flyttar från Wigan i England så väljer han inte Djurgården utan han väljer Aalborg. Inte därför att han tror att han utvecklas mer som spelare där utan av det enkla skälet att han tjänar dubbelt eller tre gånger så mycket utan att Aalborg behöver betala något mer än vad Djurgården var villiga att göra. Det är en konkurrenssituation och det gäller inkomster under kort tid. Då anser jag att Sverige i likhet med Danmark och Norge ska sänka skatterna för dessa fotbollsspelare.

Att det skulle kunna ha någon bäring på resten av samhället tror han dock inte.

Kan inte vissa företagare vara förebilder för andra att skapa egna företag – på samma sätt som i idrotten?

– Den moroten spelar nästan ingen roll. När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft! Skulle alla bli chefer då?

Um. Han har nu haft nästan en månad på sig att tänka igenom sitt resonemang, men nej, han har verkligen otur när han… ja, någon sorts mental aktivitet är det väl i alla fall. Ekonomiska incitament är alltså giltiga för fotbollsspelare, men inte för några andra. Vi väntar med spänning på nästa kungörelse från detta orakel.

Sanna Rayman sammanfattar:

av den här intervjun att döma så kommer den enklaste vägen till skattereformer under en finansminister Ohly vara att gå via privatpersonen Ohly.

Saker som privatpersonen Ohly gillar (typ fotboll) kommer att gynnas, saker som privatpersonen Ohly inte tycker om (typ chefer och företagare) eller begriper sig på kommer bli svåra och dyra.

Precis som man kunde misstänka har Ohly mer godis i påsen. Till och med i samma intervju:

Skulle du inte kunna tillämpa samma resonemang på uppfinnare och entreprenörer?

– Samhället är inte en fotbollsplan. När jag pratar om elitens betydelse i idrotten handlar det om den upplevelse det innebär att se på bra idrott, i kombination med den positiva effekt eliten har på breddidrotten. Då finns det en logik i att man sänker skatten, som man har gjort i Danmark och Norge. Ingenstans där har jag hört slutsatsen att man därmed också borde gynna eliten i samhället. Tvärtom menar jag att det är ett problem att vd:ar tjänar fyra gånger så mycket som vanliga industriarbetare. Den eliten minskar möjligheten för människor att leva goda liv.

Alltså:
Han tycker inte att det är bra om folk ser att man genom eget arbete kan förbättra sin ekonomiska situation. Han verkar också tro att i en modern ekonomi så är den enes bröd den andres död. Det är en analys som inte var helt utan sina poänger när Marx skrev sitt manifest, men i dag spelar den i samma liga som, tja, kreationism, eller för den delen idén att driva bilar genom att sätta vindsnurror på dem att drivas av fartvinden.
Vad kan nästa utsaga från detta ekonomiska geni bli?

Allvarligt talat. Man får vara lite borta när man är ung och dum. Då är det i någon mening okej om allt man säger inte är så genomtänkt. Men Ohly är inte ung längre, och vi får väl anta att han tror på vad han själv säger. Han är dessutom partiledare. V är inget perifert parti som man kan vifta bort. De har ett tungt inflytande på oppositionens politik. Då är det inte okej att vara så totalt jävla clueless som Ohly är.
Jag undrar, på fullt allvar: Folk som tänker rösta på oppositionen, vet de om det här?

Annons

2 svar to “Otur när man… tänker?”

  1. När lillefar super är det rätt « Ape reft of his tail Says:

    […] Uppdatering Efter några veckors betänketid bekräftat Ohly att han inte bara slant med tungan. Jag och DN skriver mer. […]

    Gilla

  2. Om incitament « Ape reft of his tail Says:

    […] kan man misstänka att S, och särskilt V, helt enkelt inte förstår ekonomiska incitament. V tror inte att de finns, och S… ja, det är svårt att veta. Kanske inte heller tror att de […]

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: