En liten graf

I kommentarerna till en post nyligen sade jag att jag kanske kunde återkomma med ett stiligt diagram som visade samband mellan en öppen ekonomi och ekonomisk framgång. Här är ett:

Samband mellen fri ekonomi och BNP

Argumentet för en öppen ekonomi låter sig förstås inte sammanfattas med en enda graf; det krävs mer än så (pdf). Men som fristående graf betraktad är den inte så tokig.

Annons

Ett svar to “En liten graf”

 1. Hinken Says:

  Ursäktar min inaktivitet den senare tiden, eller ursäkta det bra vädret kanske jag ska säga, då det här löftet var från vår tidigare diskussion. 🙂

  Jag har inte kommit till att läsa boken än men den står i kölistan över böcker jag ska läsa. Tyvärr är jag lite långsam på att läsa böcker.

  Det luriga med BNP är att det egentligen är ett ganska kasst, om inte uruselt, sätt att mäta välstånd i. BNP mäter mängden pengar som överförs i transaktioner, vilket sker varje gång någon köper något. Det kan vara prylar eller att investera i företag. Det finns lite olika sätt att räkna ut BNP men gemensamt för alla är att de räknar ut totalmängden av pengar som transaktioneras och för sedan in det i ett index. Den tar inte hänsyn till vem eller hur många som har pengarna.

  Att ett lands BNP stiger beror troligast på att dom rikare har blivit rikare, vad som verkligen är sant framgår inte från BNP i alla fall. Det finns alltså ingen motsägelse i att BNP kan stiga samtidigt som fattigdomen ökar i ett land. Sannolikt kan det till och med vara så att BNP ökar just för att fattigdomen ökar.

  Ytterligare ökar BNP varje gång någon krossar en glasflaska på gatan, när någon blir allvarligt skadad, sjuk eller dör. All form av skadegörelse innebär att man måste investera i reparationer, vilket kan skapa jobb och därmed ökar mängden pengar som vandrar runt och det sista är det som BNP reagerar på.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: