Om konsten att hitta ett problem

Det har sagts mig att en användbar grundregel i journalistik är att det alltid är synd om någon. P1 Morgon i morse tycktes ha tagit fasta på det när de frågar sig:
Apoteken – kan de bli för många?
Jag snor ingressen rakt av:

För lite mer än ett år sedan avskaffades Apotekets monopol på läkemedelsförsäljning. Sedan dess har runt 80 nya apotek öppnats och många av de gamla har bytt ägare. Dessutom väntar ett 50-tal nya apotek på godkännande och klartecken från Läkemedelsverket. Vi har besökt skånska Löddeköpinge med strax under 7000 invånare. I höst får samhället sitt fjärde apotek.

Rubriken sätter tonen mer rättvisande än ingressen. Tonen i reportaget var genomgående att det här var ett problem, eller om det inte var ett problem så skulle det säkert kunna bli ett, om man kisade lite. Behövs verkligen fyra apotek i Löddeköpinge?
Inte vet jag. Finns det mer än en mataffär också? Behövs det?
Som i och för sig framgick av reportaget, eller om det var frågestunden efteråt, har Sverige haft låg apotektäthet. Det finns ca 1000 apotek i landet, och nu får vi alltså se en ökning på drygt 10% det första året. Någon hade bedömt att det borde finnas utrymme för ungefär 50% ökning totalt.

Jag blir så trött av sådant här. Visst går det att hitta tänkbara problem med av- eller snarare omregleringen av apoteksmarknaden. Men att några skåningar får närmare till apoteket är inte ett av dem.

Efter reportaget var det improviserad duell mellan Ylva Johansson (S) och Kenneth Johansson (C). De var rätt dåliga båda två, och det enda som egentligen kom ut av det var att, ja, om S vinner valet så ska de riva upp och göra om. Vad de ska göra i stället var fluffigt ospecat, precis som det brukar vara – jag återkommer till det i en kommande post.

Egentligen hade jag här tänkt utveckla vad jag ser som det främsta tänkbara problemet med omregleringen, men jag hinner inte nu. Om jag ids får jag väl uppdatera med det senare.

Hm. Det här är inte historiens bästa bloggpost känner jag.

Annons

Ett svar to “Om konsten att hitta ett problem”

  1. Hinken Says:

    En förutsättning för att iden om att privatisering av apoteken ska sänka priser och fungera allmänt bra är ju att det finns en konkurrens. Med den låga apotektätheten är konkurrensen näst intill obefintlig, så det kräver fler apotek helt enkelt. Då uppstår naturligtvis frågan om efterfrågan är tillräckligt stor, d v s är folk tillräkligt sjuka för att så många apotek ska gå runt? I Stockholm kan det möjligen fungera men i en liten kommun som Löddeköpinge är det överhängande stor risk att det bara skapar ett monopol.

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: