Fortfarande ingen straffskatt

Jag har i flera inlägg kritiserat – ja, rasat – mot att S beskriver de sänkningar av pensionärernas inkomstskatt som gjorts som straffskatt på pensionärer, eftersom arbetande fått ännu större skattesänkning. Det är ett fjantigt resonemang. Det finns ingen straffskatt på pensionärer.

Alliansen har infört att för folk upp till 26 år behöver man bara betala halv arbetsgivaravgift, vilket givetvis inverkar positivt på ungdomsarbetslösheten i alla fall i någon mån. Den nedsättningen vill oppositionen ta bort. På SvDs ledarblogg beskrivs detta som ”ungdomsskatt” och, ja, ”en straffskatt på att rekrytera ungdomar inom näringslivet”. Men låt oss nu vara rättvisa. Om ungdomar åter blir dyrare att anställa så är det för den skull ingen straffskatt, om de har precis samma avgifter som äldre. Man kan med gott schvung argumentera emot ett avskaffande av reduktionen, men att kalla det en straffskatt är inte hederligt, på samma sätt som det inte är hederligt att tala om straffskatt på pensionärer.

Annons

%d bloggare gillar detta: