Tänk på barnen!

Så fort FP öppnat munnen de senaste åren har det brutit ut… ja, kaos. Det är delvis deras eget fel, men minst lika illa är alla de som på ren automatik löper amok på all FP-stimuli. Nu har Björklund sagt att han vill ha förtydligade regler om att en skola ska få förbjuda såväl elever som anställda att täcka ansiktet. Och jodå, som på beställning kommer SD-kortet, beskyllningar om grumliga vatten och så vidare.

Låt mig därför förklara hur det borde vara.
Vi har religionsfrihet i Sverige, och det ska vi ha. Det innebär å ena sidan att man inte ska hindras från att tro på vad man vill, eller att utöva sin tro – men det innebär inte att religionen ska ha precedens över lagar i största allmänhet. Så bör det åtminstone vara.
Min inställning är att religion i princip ska behandlas som vilken hobby som helst. Skulle det vara okej om elever hade AIK-halsdukar runt ansiktet? Om ja, då måste det vara okej med ansiktstäckande slöja också. Om nej, då ryker slöjan också.
Själv tycker jag inte att man som skolelev ska ha automatisk rätt att sitta med dolt ansikte i klassrummet. Om läraren tycker att det är okej, jamen fine, då är det väl inget problem. Men det måste gå att säga att det inte funkar att täcka sitt ansikte.

Och att en lärare inte ska få ha ansiktet täckt är väl fullständigt självklart.

Det här är ingen stor fråga i sak. Det handlar såvitt jag förstår om ett förtydligande av en redan implicit praxis. Till och med S, som normalt är emot precis allt som regeringen säger, håller med i sak. Så snälla, kan vi spara lite på hysterin den här gången?

Det här är inte alls samma sak som ett allmänt ansiktslöjeförbud – populärt burkaförbud. Jag ogillar bruket av heltäckande slöjor, men därifrån och till att förbjuda dem på allmän plats är steget rätt långt, och ett man inte bör ta utan att ta sig en rejäl funderare på om man verkligen ska förbjuda allt man inte gillar. Vill man ha ansiktet invirat i en Hammarbyhalsduk på allmän plats så kan man väl få det. Alltså är det okej för niqab också. Då får man förstås finna sig i att det blir svårt att kommunicera med folk – och det är precis därför som det måste vara okej att säga att man inte ska få vara maskerad i ett klassrum.
Om sedan någons skäl till att vilja vara maskerad är att man hejar på ett visst hockeylag eller att man vill visa sin uppskattning av en eller annan idéskrift, ja det ska ska egentligen inte ha med saken att göra.

Uppdatering
Mina mad skillz i att profetera står sig. Artikel i SvD i dag:
”Folkpartiet vill gärna ha en konflikt”
Artikeln handlar inte så mycket om förslaget i sig, och det är inte så konstigt, för förslaget i sig är ett tillägg till en parentes i en rätt okomplicerad fråga. Den handlar så gott som uteslutande just om, ja, att FP skulle vilja ha en konflikt.

Jamen ge dem inte det då.

Det är fanimej inte svårare än att bara rycka på axlarna och gå vidare.

Pappskallar.

Annons

2 svar to “Tänk på barnen!”

 1. Jens Says:

  …men detta är ju inget problem…

  … det är ett sketet politiskt utspel som faktiskt spelar på en grumlig rädsla, givet omfattningen av heltäckande slöjor i samhällslivet.
  98% av Sveriges befolkning känner absolut ingen med heltäckande slöja, knappt ens folk som är troende muslimer.
  Jag råkar göra det och har aldrig upplevt något problem med det, Och hade jag varit rektor hade jag nog helt enkelt sagt till slöjbäraren att ta av den i klassrummet och skolkorridorer.
  Givet min erfarenhet av troende muslimer så är det i nio fall av tio inget problem. Och vi skall inte stifta lagar för att det kan finnas rättshaversiter – då blir det många lagar att stifta.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Nja, jag håller inte riktigt med.
   Det vill säga, jag håller med om att det i största allmänhet säkert är ett försvinnande litet problem – och just därför verkar det onödigt att göra en stor sak av det. Det hade varit mer förståeligt att göra stor sak om det var ett omfattande problem. Och om det är FP eller tidningarna som gör stor sak av det kan jag inte avgöra på rak arm; båda har inträffat tidigare.

   Men det verkar ju finnas viss oklarhet i vad som egentligen gäller, och därmed tycker jag att det är bra om det slutar vara luddigt.

   Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: