Valmanifesten

Ja. Slutligen har så båda blocken presenterat sina valmanifest. Inget av dem innehöll några stora överraskningar, det mesta var känt sedan tidigare. Alliansens manifest (pdf) har inte lämnat några djupa spår i mitt medvetande, antagligen för att det i mångt och mycket är en fortsättning av den politik som redan förs. Det är synd att man inte tänker förändra arbetsrätten något nämnvärt, men bra att sänkt moms i tjänstesektorn i alla fall finns på kartan. Ungefär så.

Inte heller det betydligt kortare rödgröna manifestet (pdf) innehöll alltså några riktiga kioskvältare, men några saker vill jag i alla fall kommentera.

 • När jag tidigare tillfrågades om det inte fanns något jag föredrog hos de rödgröna drog jag upp viljan att individualisera föräldraförsäkringen, vilket jag tidigare argumenterat för. Trots att samtliga rödgröna partier vill gå i den riktningen så misslyckades de alltså med att få med det i sin plattform. Kanske klokt, rent opinionsmässigt. Från min horisont ser de bara ännu mer vilsna ut.
 • Speciellt S har försatt sig själva i en knipa. Hela mandatperioden har de målat ut alla regeringens förehavanden som ondskan förkroppsligad. Nu, när det väl gäller, accepterar de ändå stora delar av politiken. Vad ska vi tro? Skojade de bara förut, när de kallade regeringen för satanisk? Eller vill de svenska folket ont, genom att fortsätta med att göra ont? Är det helt enkelt rätt när far super?
 • Något som kommenterats överraskande lite är att de vill göra heltid till en rättighet.
  Tänka sig. De rödgröna har, i sin upphöjda vishet, beslutat att det på varje arbetsplats finns precis så mycket arbete att det alltid räcker till ett helt antal heltidstjänster. Därefter har de generöst gett någon annan skyldigheten att ge folk jobb på exakt heltid.
  Därmed kan vi konstatera att de rödgrönas påstådda omsorg om företag inte går så långt som att omfatta faktisk handling. Någon som är förvånad?
 • Något som däremot har uppmärksammats är det återinförda kravet på att även mycket små företag måste ha jämställdhetsplaner. Som ska göras om varje år. Alla företag. Även enmansföretag, verkar det som. Så mycket för viljan att förenkla för företag. Förenklingar är nog bra, bara det inte betyder något i praktiken, som att man tar bort någon regel.
 • Man lägger mycket krut på att detaljstyra lärartäthet. Det är inte i sig dåligt med högre lärartäthet. Däremot är sambandet mellan lärartäthet och skolresultat svagt, och det är ett mycket dyrt sätt att nå högre kvalitet, vilket är deras uttalade mål. Åter har man missat den här lilla detaljen med effekt per krona. Men varför bry sig? Skattepengar finns det alltid mer av.
 • I en Aktuellt-debatt efter manifestens presentation sade Sahlin om rut-avdraget:

  Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba. Det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av. De kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt. Det finns andra sätt än att städa hos varandra.

  Det är alltså ett mer värdigt liv att hitta en juste bidragsnisch än att ha ett städjobb. Eller, vid en närmare läsning: Att ha ett städjobb är inte att leva på ett värdigt sätt.
  Det förklarar väldigt mycket av vad som är fel i Socialdemokraterna.

 • Slutligen har man strött en hel del hintar omkring sig att även om man inledningsvis låter det mesta av Alliansens arbetslinje vara kvar så ämnar man på sikt rulla tillbaks den. Därmed visar man att man inte förstått vad det betyder att det ska löna sig att arbeta. Om man accepterar att det ska löna sig bättre att arbeta än att inte arbeta, så måste det med nödvändighet innebära att det lönar sig sämre att inte arbeta än att göra det. Det är denna andra del som bara inte går in, och det är därför man strävar mot en ordning där, för att tala med 100 anledningar, ”incitamenten till arbete är ungefär lika starka som incitamenten till att chilla”. Jag har tidigare klagat på att oppositionen inte fattar det här med incitament. Även detta tidigare omdöme tycks stå sig.

Så. Möjligen är jag förvånad över att man verkar mena allvar med heltidslagen, men på det hela taget inte mycket nytt i manifesten, definitivt inget sprängstoff. Min halvtidssammanfattning kan gott stå kvar som den är.

Like This!

Annons

%d bloggare gillar detta: