Ideologisk vandalisering

Som någon kanske anat är jag något av en politiknörd. Låt vara att jag mår illa av anspänning bara jag tänker på valvakan (jag överväger på allvar att gå till sängs, gömma mig under täcket och bara kolla tidningarna nästa morgon), men jag gillar att kolla på valaffischer. Tyvärr har ett väldigt tråkigt mönster uppenbarat sig.

Många affischer är vandaliserade på ett eller annat sätt. Man har rivit ned dem, klistrat över andra saker på dem eller målat Hitler-mustasch på människorna på affischerna. Jag kan givetvis inte göra anspråk på att ha sett hur det ser ut över landet, men i de delar av Stockholm jag har rört mig är det en sak som är slående.
Det är bara Alliansens affischer som är vandaliserade.
Verkligen bara.
Jag har hållit ögonen öppna, låt vara i mitt begränsade reservat, men inte en enda affisch från de rödgröna är vandaliserad. Däremot många, många från Alliansen.

Jag tänker göra ett djärvt antagande och peka ut vad som ibland kallas ”politiskt engagerade ungdomar” som ansvariga för det här. Det är självklart inte Sahlin eller Ohly som beordrat ut sina stödtrupper på vandaliseringsstråt, men det skulle inte vara första gången som man på den unga vänsterkanten tillgriper våld och vandalisering i sin politiska gärning – man kan till exempel dra sig till minnes förra valrörelsens vandalisering av Centerns lokaler, och återkommande fysiska angrepp på SD-valmöten.

Det skulle nu förvåna mig om det inte i hela landet vandaliserades några vänsteraffischer. Det finns korkat folk i alla läger.
Men jag menar att det finns en logik bakom vandaliseringen av just högerprylar. Det är inte bara en slump.
Väsentligen alla ungdomsförbund kommer tid efter annan med utspel och kampanjer som man inte gärna kan kalla balanserade. Det är på sätt och vis ungdomsförbundens uppgift. Jag har också fått för mig att det i samma värld är legio att betrakta sina meningsmotståndare som, tja, inte de skarpaste knivarna i lådan helt enkelt.
Det finns dock ett läger i vilket man inte bara betraktar motståndarna som missledda och småkorkade, utan även medvetet och aktivt onda.
(Läs Johan Ingerös hågkomst från skoldebatter för en symptombeskrivning)
Hela ideologin på vänsterkanten bygger på föreställningen att det finns några Andra (ibland oklart precis vilka, förutom att det alltid är McDonalds) som förtrycker och ställer till med armod och elände. En liten andel – men tillräckligt många för att det ska vara ett problem – av denna riktning anser att detta för en normalt orienterad människa något oklara förtryck är en våldsutövning som motiverar ett våldsamt svar. Och vad är väl lite vandalisering av ondingarnas material jämfört med den outsägliga ondska som emanerar från envar som driver ett företag?

Okej, jag raljerar här. Men det är ett verkligt problem. Det är ingen slump att det är högern som får sina grejer vandaliserade. De som håller på med sådan verksamhet har missat några av demokratins elementa, exempelvis att även åsikter man personligen ogillar har rätt att framföras. Och det är en direkt följd av ideologin på vänsterkanten som gör att man sätter sig över sådant.

Skämmes.

Uppdatering 16/9
Denna text har nu fått en uppdatering/fortsättning:
Små valskandaler

Like This!

Annons

5 svar to “Ideologisk vandalisering”

 1. rsuddevalla Says:

  Jag vill inte försvara vandalisering men fick lite egna tankar runt detta. I min hemkommun Uddevalla så är trenden liknande. Skillnaden skulle väl kunna sägas att även affisherna till partiet jag hör till (Rättvisepartiet Socialisterna), som är t o m till vänster om de rödgröna, får sina affisher vandaliserade.

  Min främsta tanke i detta är att om bara högerblocket får sina affisher rivna så är det ett tydligt tecken på att dom inte är förankrade och har folks stöd i det området.
  En annan tanke är att brottsmängd beroende på politisk tillhörighet har ingen koppling, däremot brottstyp. Vandalisering utförs oftast av vänstersympatisörer medans ekonomiska brott och mord utförs av högersympatisörer. Statistik på detta ska finnas och jag försökte hitta på http://www.bra.se/ men det var inte det lättaste så jag gav upp.

  Dessa andra som ska vara onda och förtrycker är kapitalisterna och kapitalismen som system. Kapitalisterna är (för hoppningsvis) inte onda men det finns en stark trend av att måla ut dom som så.

  Gilla

  • horvendile Says:

   Jag har en grundläggande invändning mot ditt resonemang om förankring. Jämförelsen må låta vulgär, men vad är egentligen den kvalitativa skillnaden mot att tycka att flickor i korta kjolar agerar provocerande mot män?
   Det är fel fokus. Jag ligger politiskt mycket, mycket långt från Lenin och Trotskij, men det skulle inte falla mig in att riva eller klottra ned RS-affischer. När någon i kort kjol blir antastad så är problemet inte hennes korta kjol, utan att hon blir antastad. När någon river ned valaffischer är problemet inte att de saknar folklig förankring, utan att någon verkligen inte har fattat det här med demokrati.

   Gilla

 2. rsuddevalla Says:

  Konstig jämförelse men bra poäng och jag köper det helt.

  Gilla

 3. Hinken Says:

  Och nu hade någon annan loggat in, men det var jag som skrev det där i alla fall.

  Gilla

 4. Små valskandaler « Ape reft of his tail Says:

  […] en demokratisk valrörelse – små pyrande valskandaler. Jag skrev för någon vecka sedan om ideologisk vandalisering; det faktum att åtminstone såvitt jag sett, där jag rör mig, är det bara högerns affischer […]

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: