Pensionärerna i gasen

Jag hörde på radio igår att ett knippe pensionärsorganisationer vill (bland annat) ha bort bromsen i pensionssystemet. Den fungerar så att en del av pensionen är kopplad till samhällsekonomin i stort, och om samhällsekonomin i stort skulle råka dyka följer pensionerna med. På så sätt kraschar förhoppningsvis inte pensionsutbetalningarna ekonomin fullständigt. En pensionär blir endast i sällsynta fall av med jobbet i en lågkonjunktur, men kan alltså ändå känna av en sorts snitteffekt av att andra blir det. Och nu slog alltså bromsen till för första gången sedan systemet infördes, vilket storligen verkar ha förvånat ett antal organisationer som, måste man förmoda, trodde att bromsen bara var på låtsas.

Myntet har en annan sida. När landets ekonomi går bra växer även pensionerna. Vi kan kalla det för gasen i pensionssystemet. Om de här organisationerna nu vill ta ett kliv åt sidan ur resten av samhället och göra sig oberoende av, tja, ekonomiska realiteter kan man väl bara anta att de inte bara vill avskaffa bromsen utan även gasen. Det torde vara det enda konsekventa. Jag hörde dock inte att de sade något om det.

Annons

Ett svar to “Pensionärerna i gasen”

  1. Jocke Says:

    Jag vill minnas att pensionärerna var mäkta upprörda efter finanskraschen, när deras pensioner påverkades negativt.
    Kunde de inte bara säga ”Ge mig mera pengar! NU!!”. Då skulle det vara mycket lättare att respektera dem.

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: