Av sociala skäl

På hemvägen i dag lyssnade jag på radio, vilket ofta leder till att jag bloggar upp någon kommentar senare på kvällen. Så även i dag.
Ekot körde inslaget ”Var tionde utförsäkrad tvingas söka socialbidrag”, väl sammanfattat i rubriken. Medelst lite stickprov har SKL kommit fram till att var tionde som utförsäkrats från sjukförsäkringen sedermera har sökt socialbidrag.
Är det mycket eller lite? Svårt att säga på rak arm. Vad man däremot kan säga är att det inte är ägnat att förvåna. Det är ingen hemlighet att sjukskrivningar tills alldeles nyligen användes som restpost för att stuva undan människor som av olika anledningar inte gjorde lycka på arbetsmarknaden. Nu har man bestämt att sjukförsäkringen ska vara en sjukförsäkring, och då är det rätt självklart att vissa som får lämna den inte har omedelbar försörjning på annat sätt. Det kan liksom tänkas att det var därför en del hamnade i sjukförsäkringen till att börja med.
Plus förstås att har man varit borta från arbetsmarknaden länge kan det vara svårt att komma tillbaka, även om man blivit frisk och därför inte ska vara i sjukförsäkringen längre.

Inslaget i sig slår inte an en speciellt alarmerande ton utan tjänar måhända mest som upplägg inför Ekots lördagsintervju. Sist i artikeln på nätet har man dock samlat några nyckelord vars urval en ogin betraktare möjligen skulle finna aningen tendentiöst.

(Och ja, bloggpostens rubrik är Birger Sjöberg. Det bara blev så.)

Annons

%d bloggare gillar detta: