I Blame The Parents

I ungefär tvåårsintervaller verkar jag skriva något om föräldraförsäkringen, och nu är det dags igen. Denna gång mest genom att peka på andra.
Jag läser inte ”Ekonomisk debatt” med någon regelbundenhet, men jag uppmärksammades via SvDs ledarblogg på att man i senaste numret har en ledare om att individualisera föräldraförsäkringen (pdf). Anne Boschini argumenterar där så gott som exakt som jag gjorde för två år sedan: Dagens föräldraförsäkring ger arbetsgivaren rationella incitament till negativ särbehandling av kvinnor i arbetslivet, och det är inget som staten borde understödja med en massa pengar.
Jag drar inte hela argumentationen igen här; länkarna ovan får vara tillfyllest.

Att mina argument från 2010 (och 2008…) ligger så väldigt nära 2012 års ledare kan man tolka som att det inte hänt ett jota med frågan. Och det har det ju inte heller. Som borgerligt/liberalt orienterad tyckare är det ofta motvind att plädera för individualiserad föräldraförsäkring. Det positiva i sammanhanget är att SvD för en gångs skull inte spottar och fräser oartikulerat när frågan kommer upp, utan bara kallar den ”provocerande”. Jag får väl vara glad för det lilla.

Och ja, det är ännu ett Culture-skeppsnamn som rubrik. Det har blivit dit jag vänder mig när jag inte kommer på någon annan bra rubrik.

Annons

Etiketter: ,

Ett svar to “I Blame The Parents”

  1. Flexible Demeanour | Ape reft of his tail Says:

    […] argumenterat för att föräldraförsäkringen bör individualiseras; inlägg på temat finns här, lite äldre men utförligare här, och ännu äldre och ännu utförligare här. För den som inte […]

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: