Ibland är det bäst att tiga

Stefan Löfven har som partiledare hittills varit Mona Sahlin mer lik än Håkan Juholt, i det att han varit ganska tyst tiden efter sitt tillträde. Det är förståeligt. Han tillträdde under kaotiska former och det är naturligt om han vill reda upp i sitt bo innan han på allvar börjar kommunicera politik utåt. Nu har han i alla fall intervjuats av DN, och tigandets dygder framstår med ens än tydligare.

Vad jag studsar mest inför är hans resonemang kring SD:s opinionsframgångar.

Han anser också att Miljöpartiet bidragit till situationen genom att skapa en migrationspolitisk uppgörelse med regeringen som ökat arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU med cirka 10 000 personer per år.

– Det underlättar inte problemet.

Vad säger karln?
Problemet är alltså invandringen?
En stor del av alla SD-röstare kommer närmast från S. I det här svaret kan vi ha en del av förklaringen till det.
Om jag har historian rätt för mig var det S och facket som runt 70-talet stoppade arbetskraftsinvandringen till Sverige, huvudsakligen för att facket inte ville ha konkurrens på arbetsmarknaden. Som gammal fackföreningsledare är det kanske inte förvånande att Löfven lever kvar i en sådan tanketradition, men det är nedslående att se ledaren för Riksdagens största parti utmåla arbetskraftsinvandring som ett problem – och dessutom något som uppenbart ska stoppas för att beveka SD-väljare.

När det gäller arbetskraftsinvandring kan man lämna asylskäl därhän. Om någon vill komma till Sverige och kan förtjäna sitt uppehälle är det naturligtvis något gott. Utgångspunkten måste vara att det är bra för den invandrade. Arbetsgivaren å sin sida skulle antagligen ha anställt en svensk om det varit rimligt möjligt, helt enkelt för att det i de flesta fall är enklare än att ta någon från utlandet. Man får anta att både arbetsgivaren och arbetstagaren har anledning att vara nöjda, och någon annan har egentligen inte med saken att göra.
Jag hade inte sett några siffror på arbetskraftsinvandringen, men om det stämmer att det kommit 10000 personer hit för att arbeta är det 10000 skäl att vara glad.

Men Löfven, han oroar sig över de här 10000 konstiga typerna. Bäst vore kanske om vi inte hade någon invandring alls? Då skulle det inte finnas någon grogrund för främlingsfientlighet och SD är historia! Eller?

Jag har läst den delen av intervjun flera gånger nu och har svårt att göra någon annan tolkning än att Löfven bekymrar sig över att vi har för mycket utlänningar i Sverige som tar jobben från svenskarna.

Sedan ondgör han sig över det svenska pensionssystemet.

Löfven instämmer för första gången i företrädaren Håkan Juholts kritik att de allmänna pensionerna är för låga i det nya pensionssystemet. Han vill nu att pensionsgruppen med S och de fyra borgerliga partierna diskuterar om det är rimligt att man bara får ut ungefär hälften av sin slutlön i allmän pension.

– Pensionerna är för dåliga. Nu har systemet varit i kraft en tid. Bara för att vi var med och gjorde det så kan det inte betyda att vi aldrig kan göra om det.

Ja, låt oss tala om saker som är rimliga. En sak som är rimlig är att ha ett pensionssystem som är hållbart över tid. Det har Sverige infört, som ett av mycket få länder i världen. Ett sådant system för med sig nackdelen att de pensioner man lovar ut i vissa fall är mindre än man skulle vilja. En fördel är å andra sidan att man kommer kunna betala de pensioner man lovat ut. Och i annat än Monopol-pengar.
Det tycker jag är viktigt.
Vad Löfven tycker…
Tja.
Ibland är det bättre att bara vara tyst.

Annons

Etiketter: , , , ,


%d bloggare gillar detta: