Städning i familjepolitiken

Två tunga C-företrädare skriver på SvD Brännpunkt om angelägna delar av familjelagstiftningen att modernisera. Det handlar huvudsakligen om vem som under vilka omständigheter räknas som förälder. Det är på sätt och vis inget märkvärdigt, det har länge varit uppenbart att dessa områden är i behov av uppdatering. Men även sådant som framstår som no-brainers kräver att någon tar itu med dem. Lagstiftningen kommer inte uppdatera sig själv ens när det är uppenbart att gällande lagar är förryckta (vilket gjorts generande tydligt av Radiotjänst). De här familjelagarna har länge varit uppenbart föråldrade, men inget har hänt. En debattartikel är inte samma sak som att lagen ändras, men jag är i alla fall glad över att någon nu verkar ta tag i saken – och givetvis nöjd med att det är Centern som gör det.
Det betyder inte att det inses lätt exakt hur lagstiftningen ska se ut, men så är det ofta när man börjar städa. Man vet vad som behöver rensas undan och har en bild av önskat läge. Sedan får man reda ut detaljerna. Jag tror inte att det kommer visa sig att just detta är ett olösligt problem.

Jag påminns av detta om utkastet till idéprogram som lades fram inom Centerpartiet. I det första utkastet fanns en skrivning vars exakta ordalydelse undflyr mig, men som öppnade för antalsneutral äktenskapslagstiftning. I några hörn på internet diskuterades frågan ordentligt, men på det stora hela pooh-poohades den bort utan några andra sakargument än att det där, det är vi inte vana vid. Det tyckte jag var synd. Det är en relavant fråga av ungefär samma anledning som samkönade äktenskap är en relevant fråga. Det betyder inte att den är helt enkel, men den förtjänar en seriös diskussion, inte andefattigt slentrianförlöjligande.

Vare sig man vill eller inte vore det svårt att hävda att dagens avancemang på Brännpunkt är en ansats att gradvis närma sig antalsfrågan igen. Men jag får väl vara glad för det lilla, och hoppas på att mottagligheten för högre aritmetik än 1+1 gradvis kommer öka.

Annons

Etiketter: ,

2 svar to “Städning i familjepolitiken”

 1. Ola Johansson (@ola_johansson) Says:

  Det ligger en del i ditt resonemang. Visst hade det varit bra med en sansad diskussion även om det.

  Gilla

 2. Saudan Gonzalez Says:

  Det som diskuterades i idéprogrammet hos C var i princip att statens inblandning i människors privatliv ska vara minimalt, även om det skulle öppna för livsval som nödvändigtvis inte delas av hela befolkningen.
  Exempelvis polygami.
  C har alltid och kommer alltid att ha människans fria val som utgångspunkt. Alltså mer egna val, mindre tvång från staten.
  Så är det fortfarande.
  Gillar man frihet, tror att man själv kan göra bättre val åt sig själv än vad en kommunalanställd sosse kan och kan acceptera att människor väljer olika så är det ganska okontroversiellt.

  Lev gött!

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: