Think of the children!

På P1 Morgon drabbade mp:s Karin Svensson Smith och någon moderat samman om hur man ska hantera bilism och bensinpriser med växthuseffekten i åtanke; detta direkt föranlett av snacket om fördubblat bensinpris. Moderaten konstaterade att det antagligen inte var fråga om styrmedel i första hand, utan att det var nog bara att ställa in sig på höjda bensinpriser som följd av tillgång-efterfrågan. Allt som allt rätt vettigt.

Svensson Smith gick dock på i vanlig stil. Hon hade nu fått för sig att människosläktet var utrotningshotat och att 80% kunde vara borta till år 2100. Detta är det nu många miljöpartister som ser som önskvärt, men låt oss vara rättvisa och säga att Svensson Smith verkade se det som ett hot. Gott så. Synd bara att hon själv verkar vara en del av hotet snarare än lösningen. Hon var självklart emot snart sagt all bilism. Notera, inte egentligen utsläppen från bilism, utan bilismen i sig. Förbättringarna skulle uppnås inte genom att tex förbättra kollektivtrafiken (som moderaten ville), utan genom att försvåra för folk att ha bil. Med lite tur skulle försämringarna även leda till bättre kollektivtrafik, men det tycktes vara sekundärt.

Det är så typiskt. Alla problem ska bekämpas genom att gå bakåt i riktning mot bronsåldern. Ingen som helst tilltro till att teknik kan lösa problem. Detta oaktat att bilism i sig är något gott – den låter folk förflytta sig med en frihet som kollektivtrafik aldrig kan erbjuda – och att elbilen verkar komma runt hörnet.

De allra flesta förvisso allvarliga problem som man förväntar sig från ökande växthuseffekt kommer att drabba folk i fattiga länder. Det är ingen slump. Det är för att det är problem som kan hanteras om man inte är fattig. Om de fattiga länderna slutade att vara fattiga så skulle katastrofen väsentligen vara avvärjd. Synd då att Svensson Smith och hennes gelikar konsekvent motsätter sig sådant som kan hjälpa dem att sluta vara fattiga.

Den här posten innehåller många lösa trådar och ofullständiga resonemang. Men ni vet. Man bygger Rom, påbörjar tusenmilafärder och allt det där.

Annons

2 svar to “Think of the children!”

 1. Vi kan inte låta fakta stå ivägen för Sanningen « Ape reft of his tail Says:

  […] Jag har dock inte så mycket hopp när det gäller kombinationen bilism och Svensson Smith. Tidigare erfarenheter tyder på att hon ser bilism som något intrinsikt ondskefullt som ska bekämpas oavsett allt, och […]

  Gilla

 2. for child Says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
  say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all
  I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very
  soon!

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: