En till folkbildningslänk

Jag har funderat ett tag på om jag skulle skriva lite mer om folkrätten i relation till nuvarande stök i Gaza, men ser att Folkrättsprofessor Göran Lysén på Newsmill skriver en alldeles utmärkt sammanfattning på ämnet Gaza och rättsläget – ett traditionellt folkrättsligt perspektiv. Närmast obligatorisk läsning för den som det allra minsta intresserar sig för legala detaljer.

Juridiskt rätt är däremot inte detsamma som moraliskt rätt, även om jag råkar anse att de sammanfaller i detta fall. Det är ingen hemlighet att jag hittills stött Israels agerande – inte för att det är något att jubla över, utan för att det är svårt att säga vad de annars skulle göra. Att bara fortsätta ta emot raketer är inte ett alternativ. Men såväl det juridiska stödet som mitt eget moraliska (jag utgår från att det senare är viktigt för Israel) är avhängigt att Israel fortsätter att följa krigslagarna. Jag utgår från att enskilda misstag och överilade handlingar kommer att begås, helt enkelt eftersom kriget utövas av människor. Men det får inte bli ett mönster. Vi får väl se vad det blir av den där skolattacken, men oroande är den, om den visar sig vara ett misstag (alltså att de inte besköts därifrån). Israel har inte råd att göra upprepade misstag med sådant.

Uppdatering
Enligt vanligtvis välunderrättade Katallaxi så ska man kanske tassa lite försiktigt med Göran Lysén. Måhända är det så, det vet jag ärligt talat ingenting om. Enligt Uppsala Universitet tycks titeln i alla fall stämma. Inget av det han skriver i artikeln slår mig som uppenbart felaktigt, men vad vet jag.

Annons

2 svar to “En till folkbildningslänk”

  1. Dennis Says:

    Tassa försiktigt kan väl i det här sammanhanget betyda att det möjligtvis finns andra perspektiv att ta i beaktande, och att andra experter kan ha ett lika starkt case för sin sak. Av de där poängen juridik som jag skrapade ihop så lärde jag mig mest att det som verkar enkelt väldigt sällan är det. Folkrätt var vi aldrig inne på, men det tycks mig som att det gäller extra mycket på det området.

    Gilla

  2. horvendile Says:

    Kan så vara. Jag avvaktar tills det dyker upp någon sådan text – hittills har jag inte sett någon.

    Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: