Hur tänkte ni nu?*

Ett vanligt argument mot kärnkraft är att det är en föråldrad eller omodern energikälla. I sammanhanget propageras det då ofta för… *trumvirvel* vindkraft! Om kärnkraft är omodernt, vad är då väderkvarnar?

Det är naturligtvis inget bra argument emot vindkraft. Det har ju hänt en del sedan väderkvarnarnas tid, och vindkraft har antagligen en berättigad plats i energiförsörjningen. Men man får liksom bestämma sig. Det har hänt ganska mycket med kärnkraften också, och betydligt mycket mer finns runt hörnet, även om man inte tror på fusion. Antingen tillerkänner man kärnkraften detta, och då är den inte omodern. Eller så gör man inte det, men då får man inte heller räkna med att vindkraften utvecklats sedan don Quijotes dagar.

*Som rubrikformulering snott från Sänd mina rötter regn, som ofta använder den. Det är för bra för att inte kopieras.

Annons

2 svar to “Hur tänkte ni nu?*”

 1. Hinken Says:

  Här plöjer jag grovt igenom dina gamla inlägg. ^^
  Kärnkraft har ett oförkänt dåligt ryckte, men man ska inte blunda för problemen. Problemen är i kort:

  1. Vi behöver en bra plats för slutförvar, men ingen vill ha det hos sig om jag minns rätt. Tydligen är Oskarshamn ett bra ställe så länge?
  2. Det går åt en jäkla massa arbete och därmed koldioxidutsläpp för att ta utvinna uranet.
  3. Mängden uran som finns att utvinna är VÄLDIGT liten.

  Så att använda sig av kärnkraften är som att hoppa från en galen tunna till en annan. Hade det bara varit för själva kraftverken så hade det varit hur fina grejer som helst. Hög säkerhet med bara varmt vatten som utsläpp. 🙂

  Gilla

  • horvendile Says:

   1. Det ser jag som ett administrativt problem snarare än ett tekniskt – sådana ska förvisso inte förringas. Men nu är det väl klart var det ska vara, och det var till och med konkurrens om platsen, om än blygsam.

   2. Sant, men det där har det gjorts en massa livscykelanalyser på, och koldioxidfördelen kvarstår.

   3. Nja. Det senaste jag läste var att tillgångarna torde räcka i storleksordningen 100 år om man kör på som i dag. Vilket jag skulle säga är mer än VÄLDIGT lite, men fortfarande inte betryggande mycket, det går jag med på. Tricket kommer förstås vara att köra bridreaktorer och motsvarande, då räcker bränslet duktigt länge.

   Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: