Till hälften pedant, till hälften gam

SvD provocerar min inneboende enhetspedant. Det handlar om en svår olycka i ett ryskt vattenkraftverk, och i skrivande stund står det i artikeln att ”Vattenkraftverket är ett av de största i världen och producerar 6,4 miljoner kilowatt i timmen.” Gah! Effekt per tidsenhet… makes the baby Jesus cry. Plus att det är ett säkert sätt att få mig att gå igång förstås. Jag har artigt skrivit till dem och sagt att effekt (watt) eller energi (joule) per tidsenhet fungerar, men inte effekt per tidsenhet. Det skulle beskriva hur snabbt elproduktionen kan ändras, och jag tror inte att det är vad som åsyftas.

Man kan i och för sig notera att det antagligen är det pålitligt opålitliga TT som stått för översättningen, men SvD har ändå publicerat det.

En annan reflektion är att man kan undra vilka rubriker det blivit om 76 människor dött i turbinrummet i ett kärnkraftverk. Just sayin’.

Uppdatering:
Aftonbladet kör samma text. Nu väntar vi bara på att resten av tidningarna följer efter! Rapporter mottages, i brist på ett bättre ord, tacksamt.

Uppdatering 2:
Nu har SvD ändrat sin text. Dock ej Aftonbladet. Eftersom jag påpekade för SvD men inte för Aftonbladet så tar jag åt mig äran.

Uppdatering 3:
Och nu har DN vaknat och hakat på tåget mot stupet. Kilowatt per timme, jajamensan!
…och Sydsvenskan och GP vill inte vara sämre. Ja herregud ja.
Vad ska det bli av våra barn om de läser sådant här i tidningarna? Watt per timme? Somebody think of the children!

Annons

11 svar to “Till hälften pedant, till hälften gam”

 1. Kalle Says:

  Jag har varit där ett par gånger. Bodde i en stad inte alltför långt därifrån (Abakan) och tillbringade även en del tid i Sajanogorsk som är staden strax nedanför kraftverket. Otroligt vackert område.
  Att det skedde en olycka är inte speciellt förvånande, när det kommer till säkerhetstänkande är man i Ryssland inte speciellt noga.
  Kommer ihåg flygplatser i Sibirien där man såg utbrända flygplan bredvid landningsbanan…

  Gilla

 2. Wunder Says:

  Tjabba – jo jag såg också felet med kilowatt per timme. Kanske menar de kilowatt-timmar per timme, vilket skulle vara meningsfullare än watt (även om det är samma sort) för ett vattenkraftverk.

  Gilla

 3. horvendile Says:

  Personligen tycker jag att kilowattimmar per timme är klart mer otympligt, både språkligt och konceptuellt, än watt. Men det skulle åtminstone vara fysikaliskt meningsfullt.

  Gilla

 4. Wunder Says:

  Om man säger watt vet man inte om man menar toppeffekt eller om man menar genomsnittligt effektuttag. För ett vattenkraftverk kan nog dessa skilja kraftigt. Tydligast är nog kilowatt-timmar per år. Kanske lite svårt att uppskatta storleksordningen dock. Joule per år är nog ännu svårare att relatera till.

  Om man kollar på Vattenfalls sidor så ger de kapaciteten för ett vattenkraftverk både i megawatt och gigawatt-timmar per år. Porjus är t.ex. på 465 MW – vilket är ungefär ett halft kärnkraftsaggregat.

  Gilla

 5. horvendile Says:

  Bra poäng.

  Gilla

 6. r Says:

  http://www.google.se/search?q=%226,4+miljoner+kilowatt+i+timmen%22

  Frågan är varför det var 76 personer i turbinhallen?

  Gilla

 7. horvendile Says:

  Det kanske betyder otur att vara 77 personer i en turbinhall?

  Gilla

 8. Wunder Says:

  Dom har rättat till 6 miljoner kilowatt. Hmmm … dvs 6 Giga-watt – dvs det samma som effekt som 6 kärnkraftaggregat. Häftiga grejjer.

  Gilla

 9. Nyspråkaren Says:

  Sovjetunionen ansåg sig vara världens bästa land med de största kraftverken, det mest högproduktiva jordbruket, den starkaste ekonomin och de häftigaste krigsleksakerna osv. Varför skulle Pyttan Lills Ryssland vara annorlunda?

  Gilla

 10. Pedant igen Says:

  Jag reagerade mest över att rubriken säger ”INGA ÖVERLEVANDE…” när det i texten står att dykare räddade en person? Jag menar, wtf?

  Gilla

 11. Starvid Says:

  Stor anläggning, 10 turbiner à 640 MW. Världens sjunde största kraftverk och femte största vattenkraftverk enligt http://www.industcards.com/top-100-pt-1.htm

  Hypotes: man var fullt med folk i turbinhallen för att man höll på att testa/reparera/modda en av turbinerna eller turbinrören, och var för dum/lat/snål för att stänga av flödet medan man jobbade med den turbinen.

  Ritsch-ratsch-fillibombombom går röret sönder och 640 MW argt vatten förvandlar omedelbart den enorma turbinhallen till en dödsfälla. Även om bara en turbin gick sönder innebär det knappt 340 kubikmeter vatten i sekunden, som fallit från 194 meters höjd och kommer utsprutande ur ett enda grovt rör. Jag vågar inte ens tänka på vilken hastighet vattnet rörde sig med (även om det lätt går att räkna ut om man känner till rördiametern). Antagligen hög hastighet nog att krossa människor när de kastas in i väggen. Man ska nog inte räkna med att alla kroppar kommer att hittas.

  Gilla

Kommentarer är stängda.


%d bloggare gillar detta: