Tidningskrönikan

Ett litet uppsamlingsheat med spridda skurar från tidningen på sistone.
(Um… jag hade för mig att jag hade tre grejer. Får väl komplettera om jag kommer på vad det tredje var.)

1
Jag läste – egentligen i Metro, men det är så jobbigt att leta upp i efterhand så det får bli DN i stället – om Rossana Dinamarca, V-höjdare, som åker mycket flyg och taxi mellan riksdagen och hemmet.
Tills jag får anledning att tro något annat tänker jag anta att Dinamarca jobbar hårt och mycket, och att den tid jag förmodar att hon tjänar på att resa som hon gör spelar rätt stor roll på marginalen. Har vi nu ett regelverk som medger ett visst resande har jag inga invändningar per se när det används. Dock kan man tänka sig ett PR-problem om man företräder ett parti som, om jag inte minns fel, gärna motarbetar folks flygande. Den vinkeln är rätt given, och har också plockats upp av DN. Jag citerar:

Från Trollhättan till Stockholm går ett klimatvänligt och billigare X2000-tåg som hon skulle kunna ta.

– Jag åker kollektivt när det inte finns någon tidsbrist för min del, säger Rossana Dinamarca.

Tidsbrist är väl ett argument som stressade affärsmän brukar använda?

– Det jag väljer är att kunna vara hemma med mina barn så mycket som möjligt.

Där någonstans skrynklar min panna ihop sig. Jaha jamendåså, hon har hittat ett skäl till varför just hon ska flyga! Att stressade affärsmän kanske också har familjer som de vill vara hemma med, är det tänkbart? Eller förväntas dessa endast bry sig om sin cylinderhatt och sin humidor?

Det här kan tyckas vara en liten sak, och det är det väl också. Men jag kommer att tänka på läget efter valet… 2006 tror jag det var. V, som länge pläderat för att undantagen i LAS-turordningen skulle tas bort, fann att man behövde skära ned på personalen. I samband med detta gjorde man… *trumvirvel* …undantag från LAS-turordningen! Man hade nämligen upptäckt att just i det här fallet var verksamheten sådan att det vore besvärligt att följa turordningen rätt av.
Man försvarade sig med att man bara följde gällande regler.
Ja. Jo. Men om man vill att andra inte ska få följa de reglerna borde man kanske låta bli själv.

Jag tycker mig alltså se ett mönster: stränga regler är bra, så länge de inte gäller en själv.

2

Ni har väl inte missat artikeln om GMO på DN Debatt?
Den anknyter väl, tycker jag, till mitt inlägg ”Vad ska vi äta till middag?”.

Annons

%d bloggare gillar detta: